Kortkolom economie

Twee biedingen voor Amerikaanse bank ING

Amsterdam. Industriegigant General Electric en de Amerikaanse financiële dienstverlener Capital One hebben allebei een bod gedaan op de online bank van ING in de Verenigde Staten. Dat heeft het Amerikaanse persbureau Bloomberg vandaag bekengemaakt op basis van anonieme bronnen. De verkoop van ING Direct USA kan tot 6 miljard euro opbrengen, aldus Bloomberg. ING Direct USA is de grootste online bank in de VS. Volgens Bloomberg kan de overname nog deze maand worden afgerond. De verkoop van de Amerikaanse online spaarbank werd al in 2009 aangekondigd, als onderdeel van een reorganisatie die door de Europese Commissie is afgedwongen. De ING Groep moet haar balanstotaal (van ongeveer 1.200 miljard euro) met 45 procent terugbrengen als compensatie voor staatssteun die de bank van de Nederlandse overheid kreeg tijdens de kredietcrisis. Eerder meldde Bloomberg dat ING onderhandelde met de Amerikaanse banken Citigroup en CIT. (Dow Jones)

Telegraaf Groep neemt belang in autowebsite

Rotterdam. De Telegraaf Media Groep heeft in samenwerking met internetondernemer Jan-Willem Tusveld Autowereld.nl gekocht, een online marktplaats voor tweedehands auto’s. Tusveld neemt de meerderheid van de aandelen over, De Telegraaf neemt een strategisch minderheidsbelang. De partijen willen niet zeggen hoeveel er voor de overname is betaald. Peter Langenveld, de directeur van Autwereld.nl, is content met de deal. „Door de contacten van Jan-Willem Tusveld en de kanalen van de Telegraaf Media Groep kunnen we onze naamsbekendheid vergroten.” Autowereld wil op korte termijn de grootste autosite van Nederland worden. De Telegraaf is al langer actief op de automarkt: eerder kocht het concern de site Gaspedaal.nl van ondernemer Tusveld – de man achter de site Vinden.nl. (NRC)

Benzineprijs stijgt sterk in Wit-Rusland

Rotterdam. Wit-Rusland heeft vandaag de benzineprijs met gemiddeld 30 procent verhoogd. De prijsverhoging maakt deel uit van maatregelen van het regime van dictator Loekasjenko om de financiële tekorten van het land onder controle te krijgen. Staatsbedrijf Belneftekhim verhoogt de prijs van een liter benzine aan de pomp tot 68 eurocent. De prijsverhoging is de derde van de afgelopen twee maanden. Wit-Rusland, dat een geleide economie naar Sovjetmodel in stand houdt, kampt met een ernstige financiële crisis. (Dow Jones)