Kortkolom buitenland

China: 14 doden bij overstromingen

Peking. Bij overstromingen door zware regenval zijn in het zuidwesten van China zeker veertien mensen omgekomen. Nog eens 35 mensen worden vermist. Dat hebben de Chinese autoriteiten vandaag bekendgemaakt. Sinds de overstromingen maandag begonnen zijn circa 45.000 mensen geëvacueerd in het Wangmo-district, in de provincie Guizhou. Wegen en bruggen en tientallen huizen zijn verwoest. Volgens de lokale autoriteiten zijn sinds 3 juni al elf steden en districten in Guizhou getroffen. 270.000 Chinezen zijn daardoor op enige manier in problemen geraakt. Noordelijke en centrale provincies kampten de afgelopen weken juist met ernstige droogte, waardoor veel oogsten mislukten. (BBC, AP)

Bahrein berecht artsen en verplegers

Dubai. Voor een veiligheidsrechtbank in Bahrein is gisteren het proces begonnen tegen 47 verplegers en artsen die ervan worden beschuldigd tijdens massaprotesten van de shi’itische meerderheid te hebben deelgenomen aan pogingen de monarchie omver te werpen. Ze worden er verder van beschuldigd sunnitische patiënten medische aandacht te hebben ontzegd. De beschuldigden voeren aan dat ze alleen hun medische plicht deden door demonstranten te verzorgen die bij politieoptreden waren gewond. Het shi’itische protest is half maart neergeslagen, nadat troepen uit andere Golfstaten te hulp waren gekomen. De staat van beleg is 1 juni opgeheven. (AFP, AP)

Chodorkovski komt niet vervroegd vrij

Moskou. De Russische voormalige olietycoon Michail Chodorkovski komt niet vervroegd vrij. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald. Chodorkovski’s advocaten hebben niet de vereiste documenten aangeleverd om aan te tonen dat hij in de gevangeniszit, aldus een woordvoerder van de rechtbank tegen de Russische krant Kommersant vandaag. Chodorkovski werd onlangs in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel wegens het stelen van 350 miljard dollar aan olie van olieconcern Yukos, waarvan hij lange tijd directeur was. Volgens zijn advocaten was dat proces politiek gemotiveerd: Chodorkovski zou worden gestraft voor zijn politieke ambities en zijn kritiek op het Kremlin. Vorige week vroeg hij om vervroegde vrijlating. (Reuters)

Politicus Nigeria voor corruptiecommissie.

Abuja. Een van de machtigste politici van Nigeria is opgepakt op verdenking van corruptie. Aftredend spreker van het Huis van Afgevaardigden, Dimeji Bankole zou met frauduleuze leningen en excessieve declaraties tientallen miljoenen dollars uit de staatskas misbruikt hebben. Bankole ontkent alle aanklachten. In de verkiezingen van april verloor hij al zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden. Bankole was een partijgenoot en nauwe bondgenoot van President Goodluck Jonathan. Zijn arrestatie wordt dan ook gezien als een hoopgevend teken in de strijd tegen corruptie en nepotisme in Nigeria. (Reuters)

Republikein Santorum wil presidentschap VS

Washington. Voormalig senator Rick Santorum heeft zich gisteren aangemeld als Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. Santorum staat bekend als een conservatieve Republikein en wilde als senator een verbod op abortus. Bij zijn kandidaatstelling uitte Santorum kritiek op president Obama, die volgens hem de Amerikaanse economie ernstig heeft beschadigd. De kans wordt klein geacht dat Santorum tot presidentskandidaat wordt gekozen, aangezien gematigde Republikeinen zich niet herkennen in zijn sociaalconservatieve agenda. (Reuters)