Kort nieuws

CPB: slecht onderwijs schaadt economie

Rotterdam. - Het dalende niveau van het Nederlandse onderwijs leidt op de lange termijn tot economische schade. Dat schreef het Centraal Planbureau (CPB) in een gisteren verschenen rapport. Mogelijk kan dit op langere termijn „enkele procentpunten van het bruto nationaal product” kosten, wat neerkomt op minstens 6 miljard euro per jaar. Vooral het niveau van lezen, wiskunde en natuurwetenschappen blijft achter ten opzichte van andere ontwikkelende landen. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil premier Rutte hierover tijdens het vragenuurtje naar de Tweede Kamer roepen. (Novum)

Grieks referendum

Athene. - De Griekse premier George Papandreou wil de Griekse bevolking in een volksraadpleging over voorgestelde bezuinigingsmaatregelen laten beslissen. De bezuinigingen zijn van essentieel belang om kans te blijven maken op de fondsen uit een internationaal hulppakket. Papandreou, die op veel verzet stuit vanwege de bezuinigingen, zei gisteren dat hij de minister van Binnenlandse Zaken heeft verzocht de juridische voorwaarden in te voeren die het houden van een referendum „wanneer het nodig is” mogelijk maken. (AP, Reuters)

Prijsdaling vaccins

Londen. - Enkele grote farmaceutische bedrijven hebben gisteren aangekondigd dat zij de prijzen voor hun vaccins in ontwikkelingslanden zullen verlagen. Om dat te bekostigen zullen de prijzen in rijkere landen iets stijgen. GlaxoSmithKline (GSK), Merck, Johnson & Johnson en Sanofi-Aventis hebben dat afgesproken met de internationale vaccinatiealliantie Gavi. Zo wil GSK de prijs van het vaccin voor het rotavirus, dat bij kinderen diarree veroorzaakt waaraan jaarlijks ruim een half miljoen kinderen overlijdt, met 67 procent verlagen naar 1, 70 euro per dosis. (BBC, AP)

Ban Ki-moon wil door

Geneve. - Ban Ki-moon heeft gisteren om steun gevraagd voor een tweede termijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Waarschijnlijk wordt hij herkozen, zover bekend zijn er geen tegenkandidaten. Ban Ki-moon wordt bekritiseerd omdat hij weinig zichtbaar zou zijn en om zijn matige aanpak van mensenrechtenschendingen in landen als Rusland en China. Maar hij oogst lof omdat hij klimaatverandering hoog op de agenda heeft geplaatst en om zijn toewijding aan nucleaire ontmanteling en steun aan de pro-democratische demonstraties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. (AP)