Kiemgroenten ongevaarlijk?

Ondanks dat de taugé van het bedrijf Gärtnerhof Bienenbüttel dus niet de bron van de EHEC-bacterie is, zijn kiemgroenten wel een risicovol product, zegt levensmiddelenmicrobioloog Wilma Hazeleger. „Er zitten altijd veel bacteriën op, zelfs als de groenten vers zijn.” De oorzaak daarvan is dat bedrijven de kiemgroenten laten kiemen bij hoge temperatuur (38 graden Celsius) en met veel vocht. „De kiemen zwellen dan snel op, maar het zijn ook omstandigheden waaronder bacteriën goed groeien.” De groente wordt niet standaard op ziekmakende bacteriën onderzocht. „Het is altijd verstandiger om kiemgroenten niet voor te schotelen aan risicogroepen en om de groenten voor het eten te verhitten.”

Het is goed mogelijk dat er maar één enkele bron van de EHEC-bacterie is. Het aantal leveranciers van kiemgroenten is klein: de verdachte teler Gärtnerhof Bienenbüttel leverde in heel Noord-Duitsland. Daarbij worden de producten alleen over korte afstand vervoerd, omdat ze zo bederfelijk zijn.

Ook voor kiemgroenten geldt het ‘standaard’ advies zoals het RIVM dat geeft: rauwe groenten goed wassen, eventueel schillen en „waar mogelijk koken of bakken”. Op die manier is de kans op het binnenkrijgen van bacteriën, ook van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, minimaal.