‘Jemenitische president Saleh zwaargewond’

An anti-government protester flashes the victory sign during a rally to celebrate the departure of President Ali Abdullah Saleh to Saudi Arabia for medical treatment, in Sanaa June 6, 2011. Saleh will return from medical treatment in Saudi Arabia in days, the acting leader said on Monday as thousands celebrated what they hope will be a new era without him. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) Het vertrek van Saleh naar Saoedi-Arabië wordt door de oppositie en antiregeringsbetogers gevierd als een overwinning. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is vorige week bij de aanval op zijn paleis zwaargewond geraakt. Dat meldt CNN op basis van informatie van Amerikaanse diplomaten.

Volgens de informatie van CNN is het onzeker of Saleh van zijn verwondingen zal herstellen. De president zou op 40 procent van zijn lichaam brandwonden hebben en een diepe wond in zijn borst van een granaatscherf. Ook zou hij een ingeklapte long hebben opgelopen.

Saleh liep zijn verwondingen afgelopen vrijdag op toen zijn presidentiële paleis onder vuur werd genomen, waarna verschillende verhalen naar buiten kwamen. In eerste instantie meldde de oppositie dat Saleh overleden was, later bleek dat hij naar Saoedi-Arabië was gegaan om zich te laten behandelen.

‘Saleh’s terugkeer onwaarschijnlijk’

Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad betwijfelt of Saleh nog terugkeert, ze wees er gisteren al op dat Saoedi-Arabië medeverantwoordelijk was voor de bemiddeling met Saleh om zijn macht over te dragen. Tot drie keer toe weigerde de president op het laatste moment zijn handtekening te zetten onder het akkoord.

“Hadi is de vice-president van Saleh, het zou vreemd zijn als die niet zou zeggen dat de president terugkomt. Maar het is onwaarschijnlijk. Saoedi-Arabië is een van de auteurs van de akkoorden die Saleh na langdurige bemiddeling weigerde te tekenen. Nu hebben ze hem in handen, waarom zouden ze hem nu terug laten gaan? Tenzij ze niet weten wie Saleh opvolgt. In Jemen vinden op dit moment allerlei machtspelletjes plaats tussen de betrokken partijen. Als Saleh terugkomt zal de strijd weer aangewakkerd worden, maar ook als hij niet terugkeert.”

    • Peter van der Ploeg