Ja, ik ben zo’n Kulturbanause

Rudi Wester schreef gister in haar opiniestuk over de cultuurbezuinigingen dat staatssecretaris Zijlstra harteloos als een ‘robot’ snijdt in de culturele infrastructuur. Ze sprak tevens over een ‘joelende menigte’, allemaal VVD- en PVV-stemmers, een angry mob die bloed ruikt. Deze groep zou beschikken over een grondige haat en wezenloze rancune tegen mensen die iets moois maken of ervan genieten.

Ze had het over mij, of denkt dat althans, en daarom reageer ik.

Laat ik het direct ronduit toegeven. Ik ben wat de Duitsers zo mooi zeggen een Kulturbanause: ik heb helemaal niets met kunst en cultuur. Z lang als ik leef ga ik niet naar musea, viel in slaap tijdens het akelige en veel te lang durende Cirque du Soleil (ik zat er voor mijn jarige moeder) en bij de laatste theatervoorstelling die ik zag speelde Antonie Kamerling in Sunset Boulevard nog de rol van Joe Gillis, een eeuwigheid geleden. Ik stem VVD en ben het 100 procent eens met de bezuinigingen.

De grootste misvatting van mevrouw Wester en gelijkgestemden is dat mensen die voor de bezuinigingen zijn, vóór zijn omdat ze een ‘grondige haat’ jegens de sector koesteren. Dat is niet waar. Ik weet dat kunst en cultuur mensen diep kan raken en mede daarom enorm waardevol is. Dat ik er immuun voor ben, ligt aan mij en niet aan de potentiële schoonheid van kunstuitingen. Iedereen die intense vreugde beleefd aan deze sector: fantastisch! Geniet, laat u beroeren tot in uw haarvaten en raak in extase van de betovering, zoveel als u wilt.

En oh ja, onderneem één extra handeling: trek uw portemonnee en leg er wat meer eerlijke euro’s voor neer. Maar alstublieft: laat mijn knip daar zoveel mogelijk buiten.

Nee, ik behoor niet tot een bloed ruikende menigte. Ik zie het meer nuchter en rationeel. Iedereen moet bezuinigen en de kunstsector, met subsidies die gaan naar theaters en muziekgebouwen waar ik nooit naartoe ga, moet in mijn ogen het meest gekort worden. Daarnaast is bezuinigen in essentie zinvolle keuzes maken, want onze belastingcenten kunnen immers maar één keer worden uitgeven.

Dus succes, staatssecretaris Zijlstra, hopelijk lukt het u om alle bezuinigingen op deze sector door te voeren, als een robot als het moet.

Fred van ’t Ent

Amsterdam