Hoogovens IJmuiden stoten te veel dioxine uit

Name: corus_63406.jpg Caption: Het terrein van de Hoogovens in IJmuiden, onderdeel van Corus, is te groot om werknemers te laten lopen. Foto Leo van Velzen ijmuiden, 15/2/02. george vd. kroft werknemer bij corus foto leo van velzenb/nrc.hb. Photographer: Velzen, Leo van Load Date: 00:00 31/01/07 Het terrein van de Hoogovens in IJmuiden is te groot om werknemers te laten lopen. Foto: NRC / Leo van Velzen

Staalfabriek Tata Steel in IJmuiden moet de uitstoot van dioxine terugbrengen. Uit de laatste meting bleek dat de uitstoot van de schadelijke verbinding drie keer zo hoog is als is toegestaan.

Provincie Noord-Holland eist dat de uitstoot voor 15 juni binnen de gestelde norm is, anders treft zij ‘verdere maatregelen’. Volgens de provincie draagt de verhoogde uitstoot overigens nauwelijks bij aan de hoeveelheid dioxine in het milieu. Die is binnen de blootstellingnorm gebleven.

De fabriek had van de provincie tot eind mei de tijd gekregen om de oorzaak van de verhoogde dioxineuitstoot te achterhalen. Dat is niet gelukt, meldt persbureau Novum.

In een reactie laat Tata Steel weten maatregelen te hebben genomen om een einde te maken aan de verhoogde concentraties dioxine in de rookgassen van de fabriek. Of dat gelukt is moeten nieuwe metingen uitwijzen. De uitkomst daarvan wordt 15 juni verwacht.

    • Hans Klis