Hoe gaat het nu verder?

De zoektocht naar de oorsprong van de EHEC-bacterie gaat onverminderd voort. Vandaag komen de landbouwministers van de Europese Unie in spoedberaad bijeen. Ze spreken over financiële steun aan de gedupeerde groentetelers. En de Spaanse minister van Landbouw wil dat de Europese Commissie het Europese alarmsysteem voor dit soort gevallen verbetert. De Spaanse komkommerindustrie lag als eerste plat, omdat de Duitse autoriteiten aanvankelijk twee Spaanse telers aanwezen als de bron van de bacterie.

Overigens is deze EHEC-epidemie niet de eerste: sinds midden jaren negentig zijn er al grote uitbraken geweest. Volgens het RIVM overleden in 1993 in de Verenigde Staten vier kinderen aan een besmetting, die ze hadden opgelopen door slecht doorbakken hamburgers. Meer dan vijfhonderd mensen werden toen ziek. In Japan vielen twaalf doden bij een uitbraak in 1996, doordat de bacterie terecht was gekomen op radijs in een schoollunch.

Nederland had in 2005 een nationale uitbraak die veroorzaakt zou zijn door besmette filet americain. Die epidemie kwam nauwelijks in het nieuws en het RIVM kan ook niet zeggen of er daarbij doden zijn gevallen. Het instituut schat dat in Nederland jaarlijks gemiddeld 1.250 mensen ernstig ziek worden door een besmetting met EHEC of nauw verwante E. coli-stammen. Of daarbij dodelijke slachtoffers zijn gevallen, kan het RIVM niet met zekerheid zeggen.