Hitparade

T er voorbereiding op de Tour de France rijden favorieten rond in de Dauphiné Libéré. Dat is te snappen. In de Dauphiné kunnen de klimmersbenen naar een hoger plan worden getild. Maar het blijft opletten. Wie hier de topvorm bereikt komt, een uitzondering daargelaten, in een neerwaartse spiraal terecht. De verstandige en berekenende renner gebruikt de Dauphiné als een nuttig stuk gereedschap. Een tool, in hedendaags jargon.

Al vóór de Dauphiné gebruikten sommigen die andere nuttige tool: de hoogtestage. Sinds de bloedparameters van wielrenners met de regelmaat van een klok genoteerd worden in hun biologische paspoort – de meest geavanceerde tool in de dopingbestrijding – zit er omwille van de zuurstofverrijking weinig anders op dan een wekenlang kluizenaarschap tussen de rotsen. Alleen voor de goklustigen en liefhebbers van microdoseringen liggen er andere, smallere paden open naar de top.

Het was in de meimaand dat de Franse sportkrant L’Equipe een windhoos over de vlakten joeg. Zij publiceerde pardoes een naar haar gelekte dopingverdachtenindex uit de Tour van 2010. Op een schaal van 0 (brandschoon) tot 10 (zeer problematisch) werd een heel peloton in kaart gebracht. De zo ontstane hitparade werd door de dopingcontroleurs van de wielerunie UCI en de waarnemers van dopingagentschap WADA ingezet om bepaalde individuen met prioriteit te onderzoeken.

Woedend waren ze, renners, ploegbazen, zaakwaarnemers van renners. Van een indexering hadden ze nooit geweten. Daarbij, waar was die op gebaseerd? Een hele beroepsgroep werd opnieuw gestigmatiseerd. Het grote publiek trok nu natuurlijk weer conclusies op basis van de natte vinger.

In een open brief aan de betrokkenen of benadeelden stak UCI- voorzitter Pat McQuaid de hand in eigen boezem. Het lek naar de pers – waar hijzelf ook zo ziek van was – wordt diepgaand onderzocht. Om vrij soepel over te gaan tot rechtvaardiging van de verdachtenindex. Dat is gewoon een handige tool op basis van parameters in het bloedpaspoort, gecombineerd met meer subjectieve waarnemingen als het plotseling opbloeien van individuen. De index was niet bedoeld als aanklacht, wel als moment van zorg.

Pat raakte echt op dreef toen hij de ploegbazen aansprak. Het biologisch paspoortprogramma, dat voor een niet onaanzienlijk deel door henzelf wordt gefinancierd, is het meest succesvolle, subtielste anti-dopinginstrument uit de historie. Wie voor zijn eigen repressie betaalt moet achteraf niet zeuren.

Voor de verbolgen renners was de boodschap nog verhevener. Wij (de UCI) staan voor de bescherming van iedereen die dopingvrij wil koersen. De index gaf aan dat tweederde van het peloton een lichtend voorbeeld is voor de gehele sportwereld.

Smachtend wacht ik op het volgende lek naar L’Equipe. Voor het invullen van mijn Tourtoto 2011 heb ik behoefte aan de beste tools.