Hannie van Leeuwen stapt uit CDA-bestuur

Hannie van Leeuwen in 2006 als vice-voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Ze was lid van de senaat tot 2007.
Hannie van Leeuwen in 2006 als vice-voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Ze was lid van de senaat tot 2007. Foto NRC / Vincent Mentzel

CDA-coryfee Hannie van Leeuwen stapt uit het partijbestuur. Ze heeft grote bezwaren tegen de aangekondigde bezuinigingen in de zorg en de overheveling van taken van overheid naar gemeenten.

“Macht is om te dienen”, schrijft de 85-jarige Van Leeuwen in een ingezonden brief aan NRC Handelsblad, “niet om te heersen”. Voor haar is “de maat vol”. Het kabinet stelt 400 miljoen beschikbaar om de sociale werkplaatsen te herstructureren. Als de plannen doorgaan zal er op de sociale werkplaatsen ruimte zijn voor 30.000 mensen in plaats van de ruim 90.000 nu.

Van Leeuwen:

“Op zijn minst moet de toezegging worden gegeven dat ook echt extra geld wordt uitgetrokken als uit de evaluatie blijkt dat meer dan 400 miljoen euro nodig is. Het gaat om de zwaksten in de samenleving. Voor hen hoort de overheid te allen tijde een schild te zijn.”

In de plannen worden de gemeenten vanaf 2013 verantwoordelijk voor sociale werkplaatsen, bijstand en Wajong (jonggehandicapten). Dit moet leiden tot een bezuiniging van 1,8 miljard euro.

NRC-redacteur Freek Staps over Van Leeuwen:

“Het bestuurderschap van Van Leeuwen gold als teken dat binnen de partij ruimte bestaat voor verschillende meningen over de koers. Haar vertrek komt op een pijnlijk moment voor het CDA. Morgen stemmen bestuurders van 400 gemeenten over het zogeheten ‘bestuursakkoord’, waar meerdere lokale CDA’ers tegen zijn.”

In een toelichting op de brief vertelt Van Leeuwen dat ze haar vertrek niet vooraf heeft besproken met voorzitter Peetoom. “Ik ben zo kwaad geworden, dit doe ik zelf.” Volgens Peetoom heeft Van Leeuwen het besluit van haar vertrek nog niet definitief genomen, “maar we begrijpen dat ze het moeilijk heeft met de maatregelen”.

Van Leeuwen, lange tijd lid van de Eerste en Tweede Kamer, behoorde tot de ruim dertig procent van de CDA-leden die tegen samenwerking met de PVV stemde. Ze zinspeelde op vertrek, maar bleef de partij uiteindelijk toch trouw. Wel staakte ze haar activiteiten voor het CDA, met uitzondering van haar bestuurderschap.

Lees de ingezonden brief van Hannie van Leeuwen vandaag in NRC Handelsblad of in de digitale editie voor abonnees.