Hannie van Leeuwen stapt uit CDA-bestuur

CDA-coryfee Hannie van Leeuwen stapt uit het partijbestuur omdat de CDA’ers in het kabinet en de Tweede Kamer hun macht zouden misbruiken. Van Leeuwen is tegen de verschuiving van overheidstaken naar gemeenten en de aangekondigde bezuinigingen in de zorg. „Macht is om te dienen”, schrijft Van Leeuwen in een ingezonden brief aan deze krant, „niet om te heersen.”

Het bestuurderschap van Van Leeuwen gold als teken dat binnen de partij ruimte bestaat voor verschillende meningen over de koers. Haar vertrek komt op een pijnlijk moment voor het CDA. Morgen stemmen bestuurders van 400 gemeenten over het zogeheten ‘bestuursakkoord’, waar meerdere lokale CDA’ers tegen zijn.

Daarnaast maakt de nieuwe CDA-voorzitter, Ruth Peetoom, donderdag bekend welke zwaargewicht de commissie leidt die de nieuwe partijkoers moet gaan bepalen. Dat is de eerste zichtbare ingreep van de onlangs gekozen Peetoom.

In een toelichting op de brief vertelt Van Leeuwen dat ze haar vertrek niet vooraf heeft besproken met voorzitter Peetoom. „Ik ben zo kwaad geworden, dit doe ik zelf.” Volgens Peetoom heeft Van Leeuwen het besluit van haar vertrek nog niet definitief genomen, „maar we begrijpen dat ze het moeilijk heeft met de maatregelen”.

De 85-jarige Van Leeuwen, lang lid van Eerste en Tweede Kamer, sprak zich eerder uit tegen de PVV, kondigde toen aan op te stappen, maar bleef toch. „Nu blijkt echter dat we doorgaan met beleid voeren dat de zwakken in de samenleving niet helpt”, zegt Van Leeuwen. „De fractie en het kabinet blijven ons in de weg zitten en geven ook geen tegengas.”

Brief van Van Leeuwen: pagina 16

    • Freek Staps