Gruwelijk plattelandsdrama

Koolzaad van BonteHond. Regie: Noël Fischer. T/m 26/6 op locatie Zeewolde. Inl. koolzaad.net ***

In een gigantische schuur van een moderne boerderij in de Flevopolder ontvouwt zich een gruwelijk plattelandsdrama. Twee broers zijn verliefd op hetzelfde meisje. Rietje trouwt de stugge Dirk, die als ‘kloeke jonge landbouwer’ een boerenbedrijf uit de grond stampt. Haar hart klopt echter voor de gevoelige Johannes, die zijn plaats weet en vertrekt.

Koolzaad van BonteHond is gemaakt om het vijfentwintigjarig jubileum van Nederlands jongste provincie te vieren. De vele historische feiten in de tekst doen hier en daar plichtmatig aan, maar goede beeldregie en slimme muziekkeuze treffen de tijdgeest met gepast sentiment. Het speciaal samengestelde amateurkoor zit in gele zuidwesters in platte schuiten, wat verwijst naar het werk van de eerste droogleggers. De verboden kus van Johannes en Rietje broeit op discomuziek. En de berg papier waarachter Dirk schuilgaat, verbeeldt effectief de administratieve rompslomp waarmee boeren in de jaren negentig te maken kregen.

Naast het karikaturale spel van Koos Elfering als moeder is het spel van Michel Visser en Ferdi Stofmeel als wedijverende broers ontwapenend. Vooral Visser steelt de show door op uiteenlopende muziekstijlen zijn onderdrukte emoties ‘eruit’ te dansen. Ook Marie Groothof is overtuigend als serene schone die maar geen boerin wil worden en na de verboden kus met Johannes het IJsselmeer in loopt.

    • Brechtje Zwaneveld