Greenpeace hindert nucleair transport Borssele

Actievoerders van milieuorganisatie Greenpeace hebben vanochtend in Zeeland geprobeerd een kernafvaltransport tegen te houden. De actievoerders ketenden zich bij Borssele vast aan het spoor. Ook had Greenpeace een vrachtwagen aan het spoor vastgemaakt. Aan deze vrachtwagen zaten ook actievoerders vastgeketend. De actievoerders werden door de politie van het spoor verwijderd, waarna de trein met kernafval weer verder kon rijden.Het kerntransport was op weg van de kerncentrale in Borssele naar het Franse La Hague. Het ging om drie treinwagons met kernafval. Volgens Greenpeace gaat het om afval met een grote hoeveelheid radioactiviteit, die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima.De komende twee jaar zijn nog tien van dergelijke transporten met kernafval van Nederland naar Frankrijk gepland.De discussie over kernenergie is weer opgelaaid na de recente ramp in Japan met de kerncentrale in Fukushima. In een reactie op deze ramp besloot Duitsland om de komende jaren alle kerncentrales in het land te sluiten. Ook in andere Europese landen woedt discussie over kernenergie, maar geen van deze landen heeft besloten om, zoals Duitsland, helemaal met kernenergie te stoppen. Foto WFA WFA04;ACTIEVOERDERS BORSSELE GEARRESTEERD;07JUN2011;BORSSELE;***VRIJ VAN PUBLICATIERECHTEN***- Actievoerders van Greenpeace worden gearresteerd omdat ze een transport van kernafval uit Zeeland probeerden tegen te houden.WFA/dg/str. Bas Beentjes WFA