Greenpeace blokkeert kernafvaltransport - transport kan door

Anti-kernenergie demonstrant in Berlijn, 16 mei 2011. AFP / Odd Andersen

Tien actievoerders van Greenpeace hebben zich vastgeketend aan spoorrails om een kernafvaltransport uit Zeeland te dwarsbomen. Het transport staat volgens Greenpeace op het punt te vertrekken.

Update 11:25 Het transport kan inmiddels weer door. De actievoerders van Greenpeace zijn in de loop van de ochtend door de politie verwijderd. Een vrachtwagen die de betogers op het spoor hadden gezet is weggehaald.

Aanvankelijk hadden acht actievoerders zich vastgeketend, maar even voor 08.00 uur waren vier van hen al losgemaakt en aangehouden door de ME, meldt een woordvoerder van Greenpeace aan persbureau Novum. Een politiewoordvoerder schat dat het niet lang duurt voordat alle actievoerders van het spoor zijn gehaald. Of de actievoerders worden meegenomen naar het politiebureau, kon zij nog niet zeggen.

Gisteren brachten vrachtwagens al drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra in Vlissingen, vlakbij de kerncentrale in Borssele. De bedoeling is dat het daarvandaan per trein naar La Hague in Normandië wordt gebracht.

“Wij hopen het transport tegen te houden”, zei een actievoerder op Radio 1. Hij liet weten dat de actievoerders zichzelf niet meer los kunnen maken.

“Dit transport is slechts het topje van de ijsberg. Een tweede kerncentrale produceert nog meer kernafval terwijl ook die centrale totaal overbodig is.” - Ike Teuling van Greenpeace in een persbericht.

De eigenaar van de kerncentrale in Borssele, EPZ, wilde maandag uit veiligheidsoverwegingen nog niet zeggen wanneer de trein vertrekt. De burgemeester van de Vlaamse stad Gent stapte naar de rechter omdat hij de transporten niet door zijn stad wilde hebben. De rechtbank heeft de bezwaren maandag echter verworpen.

De drie wagons bevatten volgens Greenpeace een hoeveelheid radioactiviteit die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar staan tien kernafvaltransporten naar Frankrijk gepland.

    • Peter van der Ploeg