Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

'Goede vrouw is hoer voor haar man'

De oprichting van een Club van Gehoorzame Echtgenotes in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur heeft tot woedende reacties geleid van de vrouwenrechtenbeweging in Maleisië en Indonesië. Volgens initiatiefneemster dr. Rohaya Mohamad (46) moeten leden van de club „hoeren in bed” zijn en hun echtelieden gehoorzamen. Zo zouden maatschappelijke kwalen van echtscheiding en prostitutie kunnen worden bestreden.

De club die zaterdag werd opgericht telt 600 leden in Maleisië en 200 in Jordanië. Later deze maand zal een afdeling worden opgericht in Indonesië. De organisatie is onderdeel van Global Ikhwan, een strikte moslimorganisatie. Drie jaar geleden richtte Rohaya Mohamad, die arts is, ook al de Polygamie Club op ter promotie van het polygame huwelijk.

„Met gehoorzaamheid komt onderwerping en dat kan leiden tot geweld en verkrachting binnen het huwelijk”, zegt Ivy Josiah, het hoofd van een Maleisische hulporganisatie voor vrouwen. En de voorzitter van de Nationale Vrouwencommissie in Indonesië, Husein Muhammad, noemt het doel van de club een „terugkeer naar slavernij” .

Maar Rohaya Mohamad meent dat er openlijk gesproken moet worden over de deugden van seks binnen het huwelijk. „Een goede echtgenote is een goede sekswerker voor haar man. Daar is niks mis mee.” Zelf is zij de derde vrouw van een man met vier echtgenotes.