Geen trams in Amsterdam, kabinet botst met grote steden

Het Amsterdamse stationsplein, vanochtend, na het begin van de geplande stakingen van trams en bussen. Morgen wordt gestaakt in Den Haag, donderdag in Rotterdam. De vakbonden nemen geen genoegen met de toezegging van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) dat de steden 23 miljoen euro minder hoeven te bezuinigen op het openbaar vervoer. Het kabinet wil fors bezuinigen op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Volgens de minister kunnen de steden dat geld, 120 miljoen euro, terugverdienen door het openbaar vervoer aan te besteden, zoals elders in Nederland is gebeurd. Voor de grote steden maakte het kabinet tot nu toe een uitzondering wegens de complexiteit van de vervoersnetwerken. Het kabinet dreigt ook in botsing te komen met de grote steden over het zogeheten bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten, waarbij de steden extra taken krijgen zonder extra budget. Vandaag en morgen houdt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) haar congres, dat naar verwachting tegen het bestuursakkoord zal stemmen. De stedelijke vervoersbedrijven GVB, RET en HTM waarschuwen dat de kabinetsplannen zullen leiden tot het schrappen van lijnen, met overvolle voertuigen en langere wachttijden tot gevolg. Ook vrezen zij hogere tarieven en minder veiligheid. Foto Maurice Boyer Amsterdam 7-6-2011 Stationsplein tijdens de staking van het GVB Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Boyer, Maurice