Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Gaddafi: wij zullen onze vijanden verslaan, strijd is ons opgedrongen

A man paints a caricature of Libyan leader Muammar Gaddafi next to a rebel fighter aiming a weapon at the caricature as he poses in the Libyan town of Ar Rujban, some 165 km (103 miles) southwest of the capital Tripoli June 7, 2011. REUTERS/Youssef Boudlal (LIBYA - Tags: SOCIETY CONFLICT POLITICS)
A man paints a caricature of Libyan leader Muammar Gaddafi next to a rebel fighter aiming a weapon at the caricature as he poses in the Libyan town of Ar Rujban, some 165 km (103 miles) southwest of the capital Tripoli June 7, 2011. REUTERS/Youssef Boudlal (LIBYA - Tags: SOCIETY CONFLICT POLITICS) Een man schildert een karikatuur van Gaddafi die een opstandeling vervolgens onder vuur neemt in de Libische stad Ar Rujban. Foto Reuters / Youssef Boudlal

“Wij zullen niet opgeven, we verwelkomen de dood”, zei de Libische leider Gaddafi in een zojuist uitgezonden audio-opname op de staatstelevisie. “Martelaarschap is een miljoen keer beter.”

Gaddafi toonde zich strijdbaar:

“We hebben slechts één keuze: we zullen blijven in ons land, dood of levend.” - Gaddafi

Hij deed een beroep op zijn aanhangers om naar zijn compound in Bab al-Aziziya te komen, ondanks de luchtaanvallen van de NAVO op het complex vandaag. Tripoli werd vandaag ook overdag gebombardeerd. Persbureau AP noteerde elf opeenvolgende NAVO-luchtaanvallen die de stad op zijn grondvesten deden schudden. Tot dusver sloeg de NAVO hoofdzakelijk ‘s nachts toe.

De NAVO kondigde afgelopen weekend een intensivering van luchtaanvallen aan, onder andere door de inzet van gevechtshelikopters.