Federer niet naar Halle, Haase al weer naar huis

Roger Federer doet deze week niet mee aan het grastennistoernooi in het Duitse Halle. Dat maakte de Zwitser gisteravond bekend. Federer zegt rust nodig te hebben na twee zware weken op Roland Garros in Parijs, waar hij afgelopen zondag in de finale verloor van Rafael Nadal.

„Ik vind het jammer dat ik moet afzeggen, want het is mijn lievelingstoernooi. Ik denk echter dat het een te groot risico zou zijn met het oog op Wimbledon”, aldus Federer in een verklaring. Het grastoernooi in Londen begint over twee weken.

De toernooidirecteur in Halle, Ralf Weber, is niet blij met de late afzegging van de Zwitserse publiekstrekker. „We hebben een jaar lang het toernooi rond zijn aanwezigheid gepland en nooit signalen gekregen dat er twijfel over zijn deelname zou bestaan. Mijn teleurstelling heb ik aan zijn management overgebracht”, aldus Weber.

Federer zou morgen op het gras in Halle tegen de Australiër Lleyton Hewitt aantreden, een herhaling van de finale van vorig jaar.

Robin Haase is gisteren in de eerste ronde in Halle uitgeschakeld. Hij verloor op het Duitse gras in drie sets van de Oekraïner Alexandr Dolgopolov, de nummer zeven van de plaatsingslijst: 6-7, 6-4 en 6-4. Dolgopolov treft in de tweede ronde de Duitser Philipp Kohlschreiber die gisteren zijn landgenoot Cedrik-Marcel Stebe versloeg.

Haase pakte tegen Dolgopolov een vroege break, maar leverde die later in de eerste set weer in. In de tiebreak trok de beste Nederlandse tennisser van dit moment alsnog aan het langste eind. Ook in de tweede set kwam Haase een break voor, maar hij verspeelde daarna twee keer zijn eigen opslag, kwam nog een keer terug, maar een derde break werd hem te machtig.

In de derde set gingen Haase en Dolgopolov zeven games gelijk op. Haase verspeelde een 4-3 voorsprong en kon de partij niet meer in zijn voordeel beslissen. (Novum)