EU-ministers praten over hulp voor tuinders

Terwijl in Duitsland de zoektocht naar de bron van de dodelijke besmetting met de EHEC-bacterie continu verder gaat, hebben de ministers van Landbouw van de Europese Unie vanmiddag vergaderd over noodhulp aan tuinders die schade lijden doordat de handel in komkommers, taugé en andere groentes is ingestort.

„Hoewel is bewezen dat er niets aan het Nederlandse product mankeert, zitten we lelijk met onze vingers tussen de deur, en we hebben geen idee hoe lang het duurt voordat alles weer normaal is”, zegt woordvoerder Jack Luiten van LTO Nederland. Per week lijden de Nederlandse groentelers en -handelaren voor tientallen euro’s verlies. In Spanje zijn de geraamde verliezen nog groter. De Spaanse minister van Landbouw zei dat Madrid „100 procent compensatie” wil omdat in Duitsland ten onrechte Spaanse komkommers als bron zijn aangewezen.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Ahold zei bestuursvoorzitter Dick Boer vanmorgen dat supermarktconcern Albert Heijn vorige week 25 procent minder komkommers heeft verkocht als gevolg van de geruchten dat deze groente besmet was. Per saldo heeft het op de omzetontwikkeling van het bedrijf nauwelijks effect, zei Boer.

In Duitsland zijn Spaanse komkommers, Duitse taugé en een restaurant in Lübeck inmiddels geschrapt als mogelijke bronnen van de besmetting, die al 22 mensen het leven heeft gekost.

Tsjechië is uit voorzorg begonnen met het testen van rund- en varkensvlees uit Duitsland. In Nederland zijn ziekenhuizen voorbereid op de eventuele uitbraak van een epidemie, heeft het ministerie van Volksgezondheid meegedeeld.

Eurocommissaris Dalli (Gezondheid) vindt bijzondere Europese maatregelen om verspreiding van de EHEC-bacterie te voorkomen, onnodig. Hij wijst erop dat de uitbraak beperkt is tot een gebied in Noord-Duitsland – ook al zijn elders incidentele besmettingen gemeld.

EHEC-bacterie: pagina 6-7