EU-ministers houden spoedberaad over EHEC-bacterie

Kiemen van diverse groenten uit het Noord-Duitse Uelzen werden verdacht. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

De Europese ministers van Landbouw houden vanmiddag in Luxemburg een spoedberaad over de EHEC-bacterie. Ze praten onder meer over financiële steun aan tuinders, die miljoenen aan omzet mislopen.

Spanje eist waarschijnlijk een schadevergoeding van Duitsland voor de verliezen die boeren hebben geleden, doordat Duitsland ten onrechte heeft gezegd dat Spaanse komkommers de oorzaak zijn van de EHEC-uitbraak. Spaanse exporteurs van groente en fruit schatten de schade op 225 miljoen euro per week.

De EU-ministers zullen naar verwachting ook werken aan een Russisch verbod op de invoer van verse producten uit de EU.

De EU-commissaris voor Gezondheid John Dalli heeft voorafgaande aan het spoedberaad in Luxemburg gezegd dat de uitbraak geografisch beperkt blijft tot Noord-Duitsland. Controles in heel Europa zijn volgens hem daarom niet nodig. Hij waarschuwt dat het verspreiden van onbewezen informatie over de bacterie onnodig angst veroorzaakt en boeren benadeelt.

Zoektocht naar bron EHEC-bacterie

Ondertussen wordt nog druk gezocht naar de bron van de EHEC-bacterie. De eerste tests op tauge uit een Duitse boerderij waarvan vermoed werd de bron van de uitbraak te zijn, waren negatief. Van veertig onderzochte monsters van de boerderij in Uelzen, ten zuiden van Hamburg, zijn de eerste 23 negatief getest.

Aanvankelijk werd gedacht dat Spaanse komkommers de bron van de bacterie waren, maar dat bleek later onjuist.

Meer dan 2.200 mensen in 12 landen zijn inmiddels ziek geworden door de EHEC-bacterie. De mensen die ziek zijn geworden zijn vooral Duitsers en mensen die in Duitsland zijn geweest.

    • David Haakman