EU: meer dan 150 miljoen nodig voor gedupeerde groentetelers

Caption: Nurses tend to a patient with the enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) in the intensive care unit in the northern German city of Luebeck on June 7, 2011. The source of the killer bacteria remained elusive after Germany announced that initial tests on suspected organic sprouts had proved negative and the outbreak's death toll grew to 23. Some 2,000 people have become ill across Europe from the enterohaemorrhagic E. coli (EHEC) outbreak which has affected 12 countries. AFP PHOTO / MARKUS SCHOLZ GERMANY OUT Duitse verplegers op de intensive care-afdeling van het ziekenhuis in Luebeck bij het bed van een met EHEC-besmette patiënt. Foto: AFP / Markus Scholz

De Europees Commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos wil meer geld beschikbaar stellen voor tuinders die getroffen zijn door de EHEC-crisis dan de eerder voorgestelde 150 miljoen.

Dit beloofde Ciolos tijdens een spoedberaad in Luxemburg nadat onder andere Frankrijk en Spanje de financiële steun van 150 miljoen afwezen. De landbouwministers van de Europese Unie willen dat er meer geld beschikbaar komt, want dit bedrag dekt dertig procent van de kosten van groenten die door de E. coli-uitbraak in Duitsland niet meer verkocht kunnen worden.

Ook staatssecretaris van landbouw Henk Bleker noemt het bedrag “onaanvaardbaar”. Volgens hem moet er gedacht worden aan 200 tot 300 miljoen voor de geplaagde landbouwsector, meldt RTL Nieuws. Naar schatting verliezen Europese groentetelers zo’n 417 miljoen per week door de crisis, meldt persbureau AP. Door de angst voor de gevaarlijke EHEC-bacterie zakt de verkoop van groente in.

Het is nog onbekend hoeveel geld de EU beschikbaar zal stellen aan de Europese tuinders.

‘Bron onduidelijk en steeds moeilijker te vinden’

Voorafgaand aan het beraad zei de EU-commissaris voor Gezondheid John Dalli dat de uitbraak geografisch beperkt blijft tot Noord-Duitsland. Controles in heel Europa zijn volgens hem daarom niet nodig. Hij waarschuwt dat het verspreiden van onbewezen informatie over de bacterie onnodig angst veroorzaakt en boeren benadeelt.

Een expert van de Wereld Gezondheidsorganisatie, Dr. Guenael Rodier, benadrukt daarentegen dat Duitse onderzoekers vaart moeten maken om de bron te vinden van de dodelijke E.coli-uitbraak. Volgens Rodier, gespecialiseerd in overdraagbare ziekten, zullen besmette groenten hoogstwaarschijnlijk uit winkels verdwenen. Dit zou het vinden de bron van de besmetting uitzonderlijk bemoeilijken.

‘Bijna honderd nieuwe gevallen in EHEC-uitbraak’

Vandaag werd bekend dat de EHEC-bacterie twee nieuwe slachtoffers heeft gemaakt, zo schrijft persbureau AFP. Twee vrouwen in Duitsland zijn overleden na een ernstige nierziekte. Nog eens 94 mensen zijn ziek geworden door de dodelijke EHEC-bacterie. Dat meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse centrum voor ziektebestrijding. Het aantal geregistreerde besmettingen in Duitsland is tot 2325 gestegen. In andere Europese landen is de teller blijven staan ​​op ongeveer 100. Volgens het instituut tonen de cijfers dat de daling is ingezet, maar het centrum waarschuwt tegelijkertijd dat het niet zeker is of deze trend de komende dagen zal doorzetten.

De uitbraak heeft in Europa tot nu toe het leven gekost aan 22 mensen.

    • Hans Klis