Europa wil steunfonds van 150 miljoen voor gedupeerde groentetelers

ILLUSTRATION - Radish sprouts are pictured in their wrapping on June 6, 2011 in Berlin. German authorities conducted tests on locally-grown sprouts suspected of being the source of an E. coli outbreak which has killed 22 and left some 2,000 ill across Europe. Initial tests from a farm producing the sprouts showed contamination by the bacteria. Sprouts cultivated there include those from lettuce, azuki beans, mung beans, fenugreek, alfafa and lentils. Some of the seeds had been imported from abroad. AFP PHOTO JOHANNES EISELE GERMANY OUT

De Europees commissaris voor Landbouw Dacian Ciolos wil 150 miljoen euro beschikbaar stellen voor groentetelers die gedupeerd zijn door de EHEC-crisis. Dat is ongeveer dertig procent van de kosten van groenten die door de E. coli-uitbraak in Duitsland niet meer verkocht kunnen worden.

De Europese ministers van Landbouw nemen vandaag tijdens een spoedoverleg in Luxemburg een principebesluit over het voorstel.

De EU-commissaris voor Gezondheid John Dalli zei voorafgaand aan het spoedberaad dat de uitbraak geografisch beperkt blijft tot Noord-Duitsland. Controles in heel Europa zijn volgens hem daarom niet nodig. Hij waarschuwt dat het verspreiden van onbewezen informatie over de bacterie onnodig angst veroorzaakt en boeren benadeelt.

‘Bijna honderd nieuwe gevallen in EHEC-uitbraak’


Vandaag werd bekend dat de EHEC-bacterie twee nieuwe slachtoffers heeft gemaakt, zo schrijft persbureau AFP. Twee vrouwen in Duitsland zijn overleden na een ernstige nierziekte. Nog eens 94 mensen zijn ziek geworden door de dodelijke EHEC-bacterie. Dat meldt het Robert Koch Instituut, het Duitse centrum voor ziektebestrijding. Het aantal geregistreerde besmettingen in Duitsland is tot 2325 gestegen. In andere Europese landen is de teller blijven staan ​​op ongeveer 100. Volgens het instituut tonen de cijfers dat de daling is ingezet, maar het centrum waarschuwt tegelijkertijd dat het niet zeker is of deze trend de komende dagen zal doorzetten.

De uitbraak heeft tot nu toe in Europa het leven gekost aan 22 mensen in een maand tijd.

    • Marije Willems