Directeur Forum krijgt extra bestuurder naast zich

Forum, het Utrechtse kennisinstituut voor multiculturele vraagstukken, krijgt tijdelijk een tweede bestuurder. Dat heeft de raad van toezicht gisteren bekendgemaakt aan het personeel. Enkelen van de ongeveer honderd medewerkers van Forum stapten de afgelopen weken naar de media met beschuldigingen van zelfverrijking en ongewenste intimiteiten door directeur Sadik Harchaoui.

Het tweede lid van de raad van bestuur wordt Dineke Mulock Houwer, voormalig directeur-generaal op de ministeries van Sociale Zaken en Justitie. Zij zal zich gaan bezighouden met de interne organisatie, aldus een woordvoerder van de raad van toezicht. Harchaoui blijft verantwoordelijk voor externe zaken en strategie. Forum krijgt verder een extra vertrouwenspersoon van buiten de organisatie.

Uit accountantsonderzoek naar Harchaoui’s verdiensten zijn volgens de raad van toezicht „geen onregelmatigheden” gebleken. Zijn salaris is overeenkomstig de afspraken. Dat geldt ook voor incidentele extra’s.

Tweede Kamerlid Sadet Karabulut (SP) vindt de maatregelen van de raad van toezicht niet voldoende. Harchaoui verdient aanzienlijk meer dan collega-directeuren bij min of meer overeenkomstige instellingen, zo blijkt uit een vergelijking. „Het salaris kan wel conform afspraken zijn, maar dan mankeert er iets aan die afspraken. Ik vind dat er echt wel een norm wordt overschreden.” Karabulut heeft de minister om een onafhankelijk onderzoek gevraagd.