De Jager: Griekenland heeft hoe dan ook extra geld nodig

De Jager (tweede van links) in oktober vorig jaar bij een top van de Europese ministers van Financiën in Luxemburg. Foto AP / Virginia Mayo

Griekenland heeft hoe dan ook extra geld nodig van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. Dat schrijft minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer over de resultaten van de onderzoeksmissie van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank naar Athene.

Volgens De Jager concludeerden het IMF, de ECB en de Commissie, ook wel bekend als de trojka, dat “het uitermate twijfelachtig is of Griekenland zich in de loop van 2012 zelfstandig zou kunnen financieren” zoals de bedoeling. Daardoor ontstaat een financieringsgat dat snel gedicht moet worden, schrijft de minister.

Hoeveel extra geld Griekenland nodig heeft en wie dat gaat betalen is volgens De Jager nog niet duidelijk. Schattingen lopen uiteen van 50 tot 100 miljard euro.
De trojka eist ook extra bezuinigingen en hervormingen die minstens 6,4 miljard euro moeten opleveren. De Griekse premier Papandreou bekijkt of hij een referendum kan houden over extra maatregelen om zo leden van zijn eigen partij PASOK tegemoet te komen. Zij verzetten zich steeds openlijker tegen de bezuinigingen.

    • David Haakman