De Jager: Griekenland heeft hoe dan ook extra geld nodig

Griekenland heeft hoe dan ook een nieuwe lening nodig. Dat schrijft minister De Jager (Financiën, CDA) vandaag in een brief aan de Kamer over de resultaten van de missie van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (de trojka) naar Athene.

Volgens De Jager concludeerde de trojka dat „het uitermate twijfelachtig is of Griekenland zich in de loop van 2012 zelfstandig zou kunnen financieren” zoals de bedoeling is. Daardoor ontstaat een gat dat snel gedicht moet worden, schrijft hij. Hoeveel Griekenland nodig heeft en wie dat gaat betalen is onduidelijk.

De trojka eist extra bezuinigingen en hervormingen. De Griekse premier Papandreou bekijkt of hij hierover een referendum kan houden om zo leden van zijn partij PASOK tegemoet te komen. Zij verzetten zich tegen de bezuinigingen.

In een debat gisteren aan de UvA betoogden economen Sweder van Wijnbergen, Arnoud Boot en Willem Buiter dat de Griekse schuld van 340 miljard euro deels kwijtgescholden moet worden. Dat dit tot grote verliezen leidt bij banken is volgens Van Wijnbergen onjuist. „Van een kale kip kun je niet plukken.”

President Wellink van DNB zei dat er in Europa weinig animo is voor zo’n plan. „Afschrijving van de Griekse schuld hoort eigenlijk op het bord van de Europese belastingbetaler, maar die is er niet toe bereid. Dat is het grote probleem waarmee we nu kampen: er is geen politieke eenheid.”

Doormodderen of afboeken: pagina 25