De interesse van Peter Paul de Vries in Standard Luik

Investeringsmaatschappij Value8 wil de voetbalclub Standard Luik kopen. Vier vragen over de „interesse” van eigenaar en oud-VEB-voorman Peter Paul de Vries.

Value8, de snel groeiende beursgenoteerde investeringsmaatschappij van oud-VEB-voorman Peter Paul de Vries, heeft belangstelling voor Standard Luik, zo ging vrijdag het gerucht in de Belgische krant Le Soir. Wat moet hij daarmee?

1Klopt het gerucht?

In een persbericht bevestigde Value8 „interesse te hebben in het nemen van een belang in Standard Luik”. En Value8 voegde nog toe dat „gesprekken worden gevoerd met diverse partijen om het cluster ‘Leisure & Luxury’ uit te breiden”. Dat cluster staat voor investeringen in de sectoren ‘vrije tijd’ en ‘luxe producten’. In Belgische media klinken overigens meer namen van mogelijke eigenaren, sinds de huidige grootaandeelhouder, de Margarita Louis-Dreyfus, liet weten de club te willen verkopen: onder meer tv-producent Woestijnvis en frisdrankproducent Red Bull.

2Past een investering in Standard binnen de doelstellingen van Value8?

Volgens de ruime formulering van Value8 zelf wel: het bedrijf streeft investeringen na in „middelgrote groeiende ondernemingen” met een waarde 10 tot 150 miljoen euro. „Hoofdzakelijk in Nederland”, maar ook elders in Europa, „met name België en Frankrijk”. De waarde van Standard Luik wordt geschat op 32 miljoen euro, ruim 8 miljoen meer dan de beurswaarde van Value8.

3Is de club financieel gezond?

Vergeleken met probleemgevallen in Nederland (PSV, Feyenoord) staat Standard er relatief goed voor. Volgens Het Belang van Limburg draaide Standard in de laatste vijf seizoenen een winst van 28 miljoen euro, en was de laatste jaaromzet 45 miljoen euro. De schuldenlast is met 15 miljoen euro relatief laag. Sportief gezien is Standard een subtopper. De club speelde slechts eenmaal in de Champions League.

Meest waardevolle bezit is de spelerslijst, met klinkende namens als Sébastien Pocognoli en Tom de Mul. Sterspeler Axel Witsel staat in de belangstelling bij AC Milan en zou circa 10 miljoen moeten opbrengen.

4Is Standard een logische aanvulling op de portefeuille van Value8?

Op papier is een voetbalclub niet erg vanzelfsprekend naast de bestaande dertien belangen in onder meer vogelvoerfabrikant Alanheri en uitzendbureau Aamigoo. Bij bijna alle deelnemingen van Value8 ligt er een (potentiële) link met een beursnotering. Sinds De Vries het lege beursfonds Exendis omvormde tot Value8, volgden er meer aankopen van lege beurshulzen en omgekeerde overnames. Daarnaast geeft Value8 ook ‘corporate finance’-advies aan bedrijven die een notering zoeken.

Ook volgens De Vries ligt voor een voetbalclub een beursnotering niet echt voor de hand. In zijn vorige rol als directeur van de VEB was hij uitermate kritisch over het enige voorbeeld in Nederland: „Ajax hoort helemaal niet thuis op de beurs.”

    • Philip de Witt Wijnen