De flyby uit Top Gun, maar dan in het echt en beter

Kent u de film Top Gun uit 1986 nog? Hierin wordt de getalenteerde maar roekeloze Maverick (gespeeld door acteur Tom Cruise) opgeleid tot een van de beste piloten van de Amerikaanse luchtmacht. Door geintjes en gevaarlijke stunts uit te halen, wordt hij bijna van de opleiding weggestuurd. Een van zijn bekendste stunts uit de film is het met grote snelheid langs de verkeerstoren vliegen met zijn Grumman F-14 Tomcat (video), de flyby.

Of kunst nu de werkelijkheid imiteert of andersom is niet duidelijk. Maar wat ‘Maverick’ kon in Top Gun, kan deze Argentijnse piloot beter. Met een FMA IA 63 vliegt hij (of zij) met een snelheid van bijna negenhonderd kilometer per uur een meter van de grond langs een groep collega’s op de grond.

Gevaarlijk, misschien wat roekeloos, maar zeker indrukwekkend en vermakelijk.

    • Hans Klis