'Corruptie EU 120 miljard '

Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) schat dat ieder jaar binnen de Unie 120 miljard euro verloren gaat aan corruptie. Dat is ongeveer evenveel als het totale EU-budget.

In een poging de miljardencorruptie in Europese landen terug te dringen, wil de Europese Commissie iedere twee jaar een speciaal corruptierapport uitbrengen.

„Geen enkel land in de EU is volledig vrij van corruptie”, zei Malmström gisteren op een persconferentie. „Vier van de vijf EU-burgers beschouwen corruptie als een belangrijk probleem in hun land. Dit is een grote uitdaging, sociaal, politiek en economisch.”

Het eerste rapport moet in 2013 worden gepubliceerd. Daarin zullen ook aanbevelingen staan om effectiever op te treden tegen corruptie. Het rapport van de commissie zal mede gebaseerd zijn op informatie van onafhankelijke organisaties en richt zich op zowel de publieke als de particuliere sector, met speciale aandacht voor de besteding van EU-gelden.

Malmström noemde geen specifieke landen. Maar met Bulgarije en Roemenië heeft Brussel specifieke afspraken gemaakt waarin de toekenning van EU-fondsen is gekoppeld aan de bestrijding van corruptie. Ook in gesprekken met potentiële nieuwe lidstaten is corruptie een belangrijk thema. „De bestrijding van corruptie moet prioriteit krijgen”, zei Malmström. „Hoewel er op internationaal en Europees niveau een redelijk verfijnd rechtskader bestaat, hebben we gezien dat de tenuitvoerlegging sterk verschilt van lidstaat tot lidstaat. Voor mij is het duidelijk dat de politici niet doortastend genoeg optreden in de bestrijding van dit misdrijf. Ons corruptiebestrijdingsverslag kan zorgen voor politieke wil om op te treden.”