Beoogd commissaris Cruijff heeft geen tijd voor ledenraad Ajax

Ajax krijgt een nieuwe raad van commissarissen met Johan Cruijff en Edgar Davids. „Er wordt voortaan met één mond gesproken.”

Hoewel hij de aanstichter is van de bestuurlijke veranderingen bij Ajax, schitterde Johan Cruijff gisteren door afwezigheid op de vergadering van de ledenraad waar werd ingestemd met de nieuwe raad van commissarissen. ‘De Verlosser’, zoals hij vroeger werd genoemd, wordt een van de nieuwe commissarissen. Cruijff blijft onnavolgbaar. Hij had zijn uiterste best gedaan aanwezig te zijn, maar het was om onduidelijke redenen toch niet gelukt. Desondanks werd ingestemd met de voordracht van bedrijfsstrateeg Steven ten Have (beoogd voorzitter van het college), oud-voetballer Edgar Davids, jurist Marjan Offers en omroepbestuurder Paul Römer. Volgens Rob Been junior, voorzitter van de ledenraad, is over iedere kandidaat gediscussieerd, zo ook over oud-Ajacied Davids die in aanraking kwam met justitie vanwege vermeend fysiek geweld. Been: „Er zijn vragen over vroeger gesteld. We hebben er echter het volste vertrouwen in dat Edgar de beste man op de juiste plek is.”

De structuur van Ajax bepaalt dat de kandidaten door de zittende commissarissen moeten worden voorgedragen in een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Statutair en wettelijk kan deze pas over 42 dagen worden uitgeschreven. Tot die tijd blijft de zittende RvC nog in functie. De huidige voorzitter Uri Coronel verklaarde bereid te zijn tot een constructief werkoverleg met de nieuwe raad van commissarissen.

De ledenraad buigt zich de komende weken nog over een nieuw verenigingsbestuur, voortaan losgekoppeld van de raad van commissarissen. Tevens zal een nieuwe voorzitter gezocht moeten worden.

In zijn column in De Telegraaf beklaagde Cruijff zich er gisteren over dat de machtsovername bij Ajax zoveel tijd in beslag neemt. Hij verweet dit vooral de scheidende raad van commissarissen. „Met dank aan bestuurders en een directie die ons al een half jaar dwars zitten. Daardoor zitten we nog twee maanden tussen wal en schip, wat het belang van Ajax allesbehalve ten goede komt”, aldus Cruijff.

Het zou volgens Cruijff nu niet eens mogelijk zijn jeugdspelers te contracteren, terwijl dit de afgelopen dagen toch regelmatig aan de orde van de dag was. Zo legde Ajax deze week Sheraldo Becker vast, een speler van de B2-junioren, die een overeenkomst kreeg tot 2014.

De nieuwe kritiek van Cruijff maakte gisteren de vraag actueel of hij als lid van de raad van commissarissen zijn Telegraaf-column mag behouden. Been hierover: „Als elke andere burger mag Cruijff een mening hebben en dat ook ventileren in een column. Als hij maar geen koersgevoelige informatie naar buiten brengt. Dat moet worden afgestemd met de RvC. Iedere commissaris dient dan gelijktijdig te worden geïnformeerd.”

De nieuwe RvC-voorzitter Ten Have zei tegen de NOS dat zijn college een essentiële afspraak heeft gemaakt: de belangen van Ajax mogen niet worden geschaad door andere activiteiten. „We zullen het nog hebben over zijn column”, stelde Ten Have, die vindt dat hij het predicaat Ajacied nog moet verdienen. „Er zal voortaan met één mond moeten worden gesproken.”

Ten Have maakte vorige week kennis met Cruijff. „Hij is een oorspronkelijk denker en zeer gepassioneerd”, analyseerde de VU-hoogleraar strategie en verandering. Ten Have: „Cruijff neemt niet genoegen met ‘nee’ als antwoord. Het is bijzonder dat hij zijn verantwoordelijkheid nu neemt. Ik weet zeker dat Cruijff niet in de raad van commissarissen was gaan zitten als hij zich niet aan de gemaakte afspraken wil houden.”

    • Erik Oudshoorn