'Bendes in Syrië doden 120 politieagenten'

Volgens de Syrische staatstelevisie hebben gewapende bendes een „heuse slachting” aangericht.

De doden zouden zijn gevallen in de noordelijke stad Jisr al-Shughour, waar het Syrische leger orde op zaken probeerde te stellen na betogingen. Aanvankelijk meldde de Syrische staatstelevisie dat er veertig doden waren gevallen, later werd dit getal naar boven bijgesteld. Omdat er nauwelijks journalisten in Syrië zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren of te controleren.

Volgens de staatstelevisie liepen de politieagenten in een hinderlaag van tegenstanders, voorzien van granaten en lichte wapens. „Ze hebben sommige lijken verminkt en andere in de rivier Oronte gegooid”, aldus de zender. Volgens andere berichten zou het tot een gewelddadige confrontatie zijn gekomen na een muiterij onder lokale ordebewaarders.

De Syrische autoriteiten lieten gisteren weten niet langer „met de armen over elkaar” te zullen toekijken bij het geweld van „gewapende bendes”. Damascus heeft sinds het begin van de betogingen in maart vaak met de beschuldigende vinger gewezen naar de inmenging van „terroristische groepen” en „buitenlanders”.

Persbureau AP meldt dat in Jisr al-Shughour al dagenlang demonstraties worden gehouden tegen het regime van president Al-Assad. Op de betogingen zou met grof geweld zijn gereageerd. Mensenrechtenorganisaties schatten dat er minstens 35 burgerslachtoffers in Jisr al-Shughour zijn gevallen sinds zaterdag. Volgens onbevestigde berichten van inwoners zijn telefoonlijnen en internetverbindingen platgelegd. Sinds maart zouden volgens mensenrechtengroeperingen zeker 1200 mensen zijn omgekomen door het gewelddadige optreden van de regering van Assad tegen de antiregeringsbetogingen in het land. (AP, AFP)