Luchtruim Argentinië nog steeds grotendeels dicht door Chileense aswolk

Caption: A plane is seen covered in volcanic ash in San Carlos de Bariloche airport, southern Argentina, Tuesday June 7, 2011. The wind carried volcanic ash across the Andes to Argentina resulting in the closing of six airports, and the cancellation of flights in the capital city. The Puyehue volcano, dormant for decades, erupted in south-central Chile on Saturday. (AP Photo/Alfredo Leiva) Het vliegveld van San Carlos de Bariloche in het zuiden van Argentinië is bedolven onder vulkanische as. Foto: AP / Alfredo Leiva

Door de aswolk van de zaterdag uitgebarsten Chileense Puyehue-vulkaan is vanavond het luchtruim boven Argentinië vrijwel helemaal gesloten geweest. De luchthaven van Buenos Aires hervat nu zijn activiteiten.

Bijna alle vluchten van en naar Argentinië werden vanavond geannuleerd door de wolk van vulkanische as van de Chileense vulkaan die richting het zuiden waait. As kan grote schade aanrichten aan vliegtuigmotoren. Hoewel het vliegverkeer in de hoofdstad wordt hervat, blijven vliegvelden dichter bij de vulkaan nog tot nader order dicht. Dat meldt persbureau Reuters.

Passagiers op het vliegveld van Buenos Aires zijn gestrand door de sluiting van het luchtruim boven Argentinië. Foto: Reuters / Enrique MarcarianPassagiers op het vliegveld van Buenos Aires zijn gestrand door de sluiting van het luchtruim boven Argentinië. Foto: Reuters / Enrique Marcarian

San Carlos de Bariloche, de grootste Argentijnse stad bij de vulkaan, is bedekt met een dikke laag stof en as. Volgens geologen gaat het nu nog om een milde vulkaanuitbarsting, maar dat kan in de loop van de week nog veranderen. De komende dagen kan er namelijk lava vrijkomen uit de Puyehue, waardoor modderlawines kunnen ontstaan. In de omgeving zijn al ruim vierduizend inwoners geëvacueerd.

In de straten van San Carlos de Bariloche dragen inwoners mondkapjes en beschermende kleding tegen de vulkanische as van de uitgebarsten Puyehue vulkaan in Chili. Foto: AFP / Francisco Ramos MejaIn de straten van San Carlos de Bariloche dragen inwoners mondkapjes en beschermende kleding tegen de vulkanische as van de uitgebarsten Puyehue vulkaan in Chili. Foto: AFP / Francisco Ramos Meja

    • Hans Klis