Amsterdams vervoersbedrijf staakt - streekvervoerders doen niet mee

In Amsterdam rijden vandaag een dag lang geen stadsbussen, trams en metro’s. Het vervoersbedrijf in de stad, de GVB, staakt tegen bezuinigingen. Streekvervoerders hebben aangekondigd wel gewoon te rijden.

De streekvervoerbedrijven Connexxion en Arriva willen door blijven rijden tot het eindpunt, in plaats van tot de stadsgrenzen zoals bij een staking gebruikelijk. Volgens de Telegraaf dreigen boze medewerkers van het GVB met represailles.

Stakingsleider Eric Vermeulen van AbvaKabo denkt dat het in de stad blijven rijden van de streekvervoerders tot grote problemen met de stakers leidt. Directeur Anne Hettinga van Arriva is niet bang voor een confrontatie, zegt hij tegen de krant.

“Om de dooie dood niet. Wij vinden staken niet leuk. Wij zijn er voor de reizigers, die hebben betaald voor hun reis en hebben recht op vervoer.”

Bezuinigingen verlaagd

Gisteren maakte minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen bekend de bezuinigingen op de openbaar vervoersbedrijven in de drie grote steden (Rotterdam, Den Haag en Amsterdam) wat te verlagen. De steden hoeven 23 miljoen euro minder te bezuinigen.

Die verlaging maakt geen indruk op de bonden, die de stakingsplannen daarom doorzetten. Volgens Abvakabo en FNV Bondgenoten leiden de aangekondigde bezuinigingen er toe dat zeker 1.500 banen verdwijnen bij de GVB, 1.000 bij de RET en 500 bij HTM. Ook worden bus-, tram- en metrolijnen geschrapt.

De staking in de hoofdstad duurt tot 1:00 uur vannacht. Alleen de pontjes over het IJ varen nog.

    • Peter van der Ploeg