Ahmadinejad: Iran gaat door met verrijken uranium

Caption: Iranian President Mahmoud Ahmadinejad speaks during a press conference in Tehran on June 7, 2011 where he repeated the Islamic assertion that Tehran wants a "Palestinian government over the entire land of Palestine". AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad tijdens een persconferentie in Teheran. Foto: AFP / Behrouz Mehri

Geen enkel aanbod van de internationale gemeenschap kan Iran ervan overtuigen te stoppen met het verrijken van uranium.

Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag tijdens een persconferentie. Hij reageerde op een verklaring van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) dat er nieuwe bewijzen zijn dat Iran mogelijk uranium verrijkt voor militaire doeleinden. Ahmadinejad beschuldigde het hoofd van de IAEA, Yukiya Amano, ervan een pion van Washington te zijn en dat daarom de IAEA niet serieus genomen kan worden.

Maandag liet IAEA-hoofd Amano weten dat zijn organisatie informatie heeft ontvangen over activiteiten die er wederom op kunnen wijzen dat Iran bezig is met een militair kernwapenprogramma.

Volgens Teheran is het Iraanse kernprogramma vreedzaam en noemt de sancties tegen het land om het verrijken van uranium een halt toe te roepen illegaal, meldt persbureau Reuters. Ahmadinejad ontkende dat deze sancties een effect hadden op de Iraanse economie en benadrukte dat het verrijken van uranium een recht is voor elk soeverein land. De president benadrukte door te zullen gaan met zijn kernprogramma en alleen verder te willen werken met het IAEA als de organisatie zich houdt aan de internationale wetten.

In december en januari hielden Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië, China en Frankrijk) en Duitsland in Genève en Istanbul gesprekken met Iran. Teheran wil dat de landen het recht op het verrijken van uranium erkennen. Westerse diplomaten vinden dat een onacceptabele voorwaarde voor een inhoudelijke dialoog.

Iran liet begin mei nog weten nieuwe besprekingen aan te willen gaan met het IAEA en de VN-Veiligheidsraad.

Lees meer over de ontwikkelingen in Iran, Mahmoud Ahmadinejad en het IAEA.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis