Aandelen metaalbedrijven in de min om linkse president Peru

De Peruaanse aandelenbeurs is gisteren met 12,5 procent gedaald in reactie op de verkiezing van de linkse Ollanta Humala tot president. Investeerders vrezen dat hij de belastingen voor grote mijnbouwbedrijven zal verhogen, zoals aangekondigd in zijn campagne. De handel op de beurs in Lima moest tijdelijk worden stilgelegd om te voorkomen dat het grootste beursverlies ooit in Peru verder zou oplopen.

De export van metalen heeft van Peru in de afgelopen tien jaar een van de snelst groeiende economieën ter wereld gemaakt. Het land is de op één na grootste producent van koper en zilver en ontgint grote hoeveelheden zink, lood en tin. Het in New York genoteerde Southern Copper Corp daalde gisteren met ruim 9 procent, de in Londen genoteerde zilverdelver Hochschild met 8,5 procent. De munteenheid sol verloor 1,24 procent aan waarde.

Humala won zondag met 51,5 procent van de stemmen van de centrum-rechtse tegenkandidaat Keiko Fujimori, dochter van oud-president Alberto Fujimori, die een straf van 25 jaar uitzit wegens mensenrechtenschendingen en corruptie. In 2000 poogde Humala als legercommandant de toenmalige president Fujimori af te zetten. In die tijd hing hij het radicaal antikapitalistische gedachtegoed van de Venezolaanse leider Hugo Chávez aan. Dat hield onder andere in dat hij bedrijven wilde nationaliseren. Nadat Humala in 2006 een gooi naar het presidentschap verloor, matigde hij zijn toon.

Nu zegt hij dat de staat het bedrijfsleven wel sterk moet reguleren, maar dat de overname van bedrijven uitgesloten is. Humala zou nu een voorbeeld nemen aan de voormalige Braziliaanse president Lula da Silva.

Critici hebben echter moeite dat te geloven en vrezen dat grote mijnbouwprojecten, waarvoor buitenlandse investeerders de komende tien jaar 40 miljard dollar hebben uitgetrokken, in de problemen zullen komen door belastingverhogingen. Zij hopen iets over Humala’s economische koers te kunnen afleiden uit zijn keuze voor een president van de centrale bank en een minister van Financiën. (AP, Reuters)