Zoon van Mladic incasseert pensioen

De zoon van Ratko Mladic heeft diens geaccumuleerde pensioen van de afgelopen vijf jaar van de bank gehaald, en kan voortaan iedere maand het lopende pensioen voor de oud-generaal ophalen. Volgens de advocaat van Mladic in Belgrado, Milos Saljic, hebben de autoriteiten de bankrekening van Mladic vrijgegeven die in december 2005 was bevroren. Mladic’ zoon Darko heeft zo ongeveer 4,7 miljoen dinar (bijna 49.000 euro) van de rekening kunnen opnemen, nadat zijn vader daar na zijn arrestatie toestemming voor had gegeven. Darko mag ook het maandelijkse pensioen van zijn vader, ongeveer 800 euro, opnemen. De 69-jarige Ratko Mladic is dinsdagavond, vier dagen na zijn aanhouding, uitgeleverd aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Zijn zoon Darko zei zaterdagavond op de Servische tv dat de gezondheidstoestand van zijn vader „erg slecht” is. Hij beweerde dat zijn vader medische zorg nodig heeft voor hij aan zijn proces kan beginnen. In een reactie op de uitlevering van Mladic is donderdag een handgranaat ontploft bij een moskee bij Pale, in een gebied in Bosnië waar vooral Serven wonen. Een dag later werd een Servisch-orthodoxe kerk met graffiti besmeurd in een stadje met een moslimmeerderheid. (AFP)