Ziekenhuizen in Duitsland overvol

Ziekenhuizen in Noord-Duitsland komen in grote problemen door de enorme toestroom van mensen die ziek zijn geworden door de EHEC-bacterie.

Met name in Hamburg en Bremen wordt de situatie nijpend. De voorraad bloed raakt op, er is een groot tekort aan beschikbare bedden en artsen en verpleegkundigen raken uitgeput. Hamburg overweegt de hulp in te roepen van gepensioneerde artsen.

Minister van Gezondheid Daniel Bahr zei tegen Bild am Sonntag dat de situatie in de ziekenhuizen gespannen is. „Maar we redden het wel.” Hij heeft eerder gezegd dat ziekenhuizen elders in Duitsland mogelijk moeten bijspringen. Nu al worden verpleegkundigen uit Zuid-Duitsland gehaald.

Patiënten vertellen in de media dat in sommige ziekenhuizen zeer onhygiënische toestanden heersen door een tekort aan toiletten. Wie ziek wordt, krijgt onder andere diarree.

Er zijn nu meer dan 2000 mensen ziek in Duitsland. De krant Süddeutsche Zeitung schrijft dat het land in de ban is van een Fukushima-gevoel: het gevaar schuilt in iets wat je niet kunt zien, horen, ruiken of proeven. Maar in een commentaar waarschuwt de krant tegen collectieve paniek.

Terwijl de Duitse regering zich in Europees verband moet verweren tegen beschuldigingen dat zij snel en ten onrechte komkommers uit Spanje heeft aangewezen als de bron van de epidemie, en daarna heeft gewaarschuwd voor tomaten en sla, groeit ook binnenlands de kritiek.

„Er is helemaal geen crisismanagement”, zei Groenen-fractieleider Renate Künast vanmorgen in de Berliner Zeitung. „Ik vraag me af wat de minister van Gezondheid en de minister van Consumentenzaken doen.” Ook elders in de oppositie klinkt kritiek. De SPD wijst op een gebrek aan coördinatie tussen de nationale en de regionale overheden, die op het gebied van de gezondheidszorg vergaande bevoegdheden hebben. Dat heeft geleid tot voortijdige conclusies, tegenstrijdige adviezen en groeiende onzekerheid onder de bevolking.

Volgens Amerikaanse functionarissen heeft deze zeer giftige E-coli-variant twee keer eerder slachtoffers gemaakt: in 2006 in Zuid-Korea en in 2009 in Georgië.