Yogaprofeet in India afgevoerd

Goeroe Swami Ramdev had onlangs nog een onderhoud met vier ministers. Maar zijn hongeractie tegen corruptie werd zaterdag bruusk door de politie beëindigd.

Policemen walk inside an empty yoga camp being hosted by Ramdev after police cleared the camp in New Delhi, India Sunday, June 5, 2011. Police officers swooped down Sunday on the venue of a hunger strike by the charismatic Indian yoga guru and forcibly removed him and thousands of his supporters. (AP Photo/Saurabh Das) AP

Ruim dertig uur met de trein reisden onderwijzeres Pratima (45) en haar vriendinnen uit de oostelijke deelstaat Jharkhand naar Delhi. Op een veld zijn enorme open tenten opgezet om hen en tienduizenden andere actievoerders te beschermen tegen de brandende zon.

De hitte lijkt niemand te deren. „Corruptie is een kankergezwel”, zegt Pratima. „Het vreet ons land aan. Onze mannen hebben ons aangemoedigd om te gaan”.

Het is zaterdagmiddag en de zeer populaire yogaprofeet Swami Ramdev is begonnen aan zijn eerste dag van een hongerstaking tegen de wijdverspreide corruptie in zijn land. Hij eist terugvordering van zwart geld op buitenlandse bankrekeningen, de doodstraf voor corrupte ambtenaren, afschaffing van bankbiljetten van duizend en vijfhonderd rupee, en nog wat andere zaken om Hindustan van de ondergang te redden.

Iedereen op het veld maakt zich op voor een lange zit, zonder eten. Op televisie volgen miljoenen Indiërs hoe goeroe Swami Ramdev deze maal niet met een olijke blik in de ogen zijn buik laat rollen, maar met ernstig gezicht zijn boodschap uitdraagt.

Als de meesten slapen, gaat er evenwel iets vreselijk fout. In het holst van de nacht rukt de politie op. Iedereen wordt met hulp van traangas verdreven. Wie niet toegeeft, wordt weggesleept. Er licht een vuurtje op.

Swami Ramdev springt haastig van het podium en verwisselt zijn oranje gewaad voor een wit. Vermomd als een gewonde vrouw probeert hij te ontsnappen. Als hij niet in een ambulance wil stappen, wordt hij gesnapt. Zondag wordt hij met een helikopter naar Haridwar afgevoerd, in het noorden van India.

Het spektakel heeft enorme consternatie veroorzaakt. De Indiase Congresregering moet het ontgelden. Enkele dagen geleden nog vervoegden zich maar liefst vier ministers op het vliegveld van Delhi voor een onderhoud met Ramdev.

Dat werd alom uitgelegd als een belachelijke knieval. Nu heeft de regering plotseling haar andere, volgens de oppositie „ondemocratische” en zelfs „fascistische” gezicht laten zien door vreedzame demonstranten te verdrijven.

Iedereen vraagt naar het waarom. Sommigen zeggen dat de bijeenkomst werd gekaapt door hindoefundamentalisten. Er is ook een andere verklaring. Volgens betrokkenen heeft de regering geprobeerd Ramdev afstand te laten nemen van Anna Hazara, een bejaarde actievoerder à la Gandhi die afgelopen april groot succes oogstte met zijn hongerstaking tegen corruptie.

Toen de goeroe weigerde dat spel van verdeel en heers mee te spelen, werd besloten tot ingrijpen.

Pratima is weer op weg naar Jharkhand. Ramdev zet zijn hongerstaking in Haridwar voort. En de regering probeert wanhopig de politieke brokken te ruimen.

    • Wim Brummelman