Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Woningcorporatie Woonbron wil af van de SS Rotterdam

Caption: Het voormalige Holland Amerika Lijn vlaggenschip de ss ROTTERDAM ligt voor een totale verbouwing tot hotel en congresaccomodatie in de haven van het noordduitse Wilhelmshaven. Begin augustus wordt het schip naar Rotterdam gesleept, waar het een vaste ligplaats aan de kade bij de wijk Katendrecht krijgt.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Duitsland,Wilhelmshaven, mei 2008
Caption: Het voormalige Holland Amerika Lijn vlaggenschip de ss ROTTERDAM ligt voor een totale verbouwing tot hotel en congresaccomodatie in de haven van het noordduitse Wilhelmshaven. Begin augustus wordt het schip naar Rotterdam gesleept, waar het een vaste ligplaats aan de kade bij de wijk Katendrecht krijgt.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Duitsland,Wilhelmshaven, mei 2008 De SS Rotterdam in de haven van het Noord-Duitse Wilhelmshaven tijdens de verbouwing tot congresaccomodatie in mei 2008. Foto: NRC / Vincent Mentzel

Woningcorporatie Woonbron wil af van de SS Rotterdam. Dat staat in het vandaag gepubliceerde jaarverslag van de corporatie. De corporatie wil het schip zo spoedig mogelijk verkopen tegen een “redelijke’ prijs”.

In het jaarverslag schrijft Woonbron dat een investering als in de SS Rotterdam in de toekomst niet meer zal worden gedaan, meldt persbureau Novum. “Een woningcorporatie behoort niet op deze schaal zelfstandig volkshuisvestelijk kapitaal aan te wenden tot (semi)commerciële, maatschappelijke projecten, die niet direct tot verhoging van woonkwaliteit en woninguitbreiding leiden”, schrijft bestuursvoorzitter van Woonbron Bert Wijbenga.

De corporatie wilde het schip ombouwen tot drijvend conferentieoord, ook moesten er onder andere een hotel en een opleidingsinstituut op het vaartuig komen. Woonbron kwam echter in de financiële problemen omdat de kosten de afgelopen jaren opliepen van zes miljoen tot tweehonderd miljoen euro.

Het voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn opende in februari vorig jaar de deuren voor publiek. In het eerste jaar kwamen ruim vijfhonderdduizend bezoekers op het schip af. De omzet was veertig miljoen euro.