Weer wint fysieke kracht het van techniek

Rafael Nadal wint voor de zesde keer Roland Garros en evenaart daarmee Björn Borg.

Roger Federer heeft opnieuw geen antwoord op het krachttennis van Nadal.

Rafael Nadal wint in de finale van Roger Federer op het gravel van Roland Garros, het mooiste toernooi van de wereld voor de Spanjaard. Foto Reuters Rafael Nadal of Spain reacts after defeating Roger Federer of Switzerland during their men's final at the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris June 5, 2011. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE - Tags: SPORT TENNIS) REUTERS

Kracht won het van vernuft. De gravelkoning Rafael Nadal was gistermiddag in de finale van Roland Garros eenvoudigweg te sterk voor de Zwitserse alleskunner Roger Federer. „Dit is het mooiste toernooi in de wereld voor mij”, zei Nadal na zijn overwinning in vier sets: 7-5, 7-6, 5-7 en 6-1. De 25-jarige Spanjaard veroverde voor de zesde keer de ‘Coupe des Mousquetaires’ en evenaarde daarmee het record van Björn Borg. Nadal verontschuldigde zich tijdens de prijsuitreiking bij Federer voor zijn zege en wenste hem succes voor de rest van het seizoen. De Zwitserse nummer drie van de wereld feliciteerde Nadal op zijn beurt met diens tiende overwinning op een grandslamtoernooi.

De rivaliteit tussen Nadal en Federer begon in 2004 op het toernooi van Miami. Kort nadat Federer voor het eerst de eerste positie van de wereldranglijst had veroverd, verloor hij op het Amerikaanse hardcourt van het toen aanstormende talent. Nadal en Federer stonden gisteren op het gravel van Parijs voor de 25ste keer tegenover elkaar. Nadal bracht de stand in onderlinge ontmoetingen op 17-8. Nadal en Federer lieten het publiek genieten van een botsing tussen twee speelstijlen. Voor de vierde keer was het Nadal die een onderling gevecht met Federer in de eindstrijd van Roland Garros in zijn voordeel beslechtte.

De ontmoeting tussen Nadal en Federer kreeg dit jaar extra glans omdat ze juist voor het eerst sinds jaren geen van beiden dé uitgesproken favoriet voor de titel waren. Dat was namelijk de Serviër Novak Djokovic die in de aanloop naar Roland Garros nog geen enkele partij had verloren. Samen met Andy Murray en Juan Martin Del Potro stak Djokovic het duo de afgelopen jaren al een paar keer naar de kroon. De wijze waarop hij dit jaar op het gravel van Madrid en Rome afrekende met Nadal maakte hem tot de te kloppen man op Roland Garros.

Djokovic stond in Parijs voortdurend in de schijnwerpers. De ‘onverslaanbare’ Serviër stevende af op een recordaantal overwinningen en de koppositie op de wereldranglijst. Nadal verzuchtte halverwege het toernooi dat hij de absolute topvorm miste om Roland Garros te winnen. Daarbij ging ‘Rafa’ er op voorhand van uit dat hij naar alle waarschijnlijkheid Djokovic in de finale zou treffen. Maar het was uitgerekend Federer die in de halve finales Djokovic de voet dwars zette. Nadal zag opeens zijn kans schoon op een nieuw succes.

Nadal – die in 2009 tegen de Zweed Robin Söderling zijn enige nederlaag op Roland Garros leed – heeft al jaren de perfecte tactiek gevonden om Federer op gravel te verslaan. Hij zoekt voordurend met zware spinballen de backhand van de Zwitser op. Hoe langer de rally, des te beter. Federer wist tot dusver nooit een passend antwoord te vinden op het fysieke gebeuk van Nadal. Maar ‘FedExpress’ wilde hoe dan ook een afstraffing als in 2008 voorkomen, toen Nadal in een uur en 48 minuten klaar was: 6–1, 6–3 en 6–0.

Federer verkeerde vrijdag na zijn zege op Djokovic in een staat van euforie. „Ik heb geweldig gespeeld. De ambiance was geweldig. Het leek wel een finale”, zo stelde hij in aanloop naar de echte eindstrijd. Het zelfvertrouwen van Federer was misschien wel té groot. Of dekte hij zich op voorhand in voor een nieuwe nederlaag tegen Nadal? In overleg met zijn coach Paul Annacone – voormalig trainer van Pete Sampras – maakte hij een spelplan. Zo gevarieerd en onvoorspelbaar mogelijk tennissen. En de punten zo kort mogelijk houden om te voorkomen dat Nadal in zijn ritme zou komen.

Federer begon ontketend aan de partij en groeide al snel toe naar zijn hoge niveau van vrijdag. Nadal had zichtbaar moeite om het spel te dicteren en leek de eerste set te moeten inleveren. Maar hij liet een fysiotherapeut op de baan komen om een stuk tape bij zijn voet weg te knippen en vocht zich terug in de wedstrijd. Nadal maakte opeens geen fouten meer en Federer moest gaan forceren. De partij draaide om en het leek opnieuw een ongelijke strijd te worden, totdat een regenbui aan het einde van de tweede set even voor een onderbreking zorgde.

Na de korte pauze richtte Federer zich opnieuw op, maar verloor wel de tiebreak van de tweede set. In de derde set liet hij bij vlagen subliem tennis zien. Schitterende backhands langs de lijn wisselde hij af met bekeken dropshots. Maar het was niet voldoende om de ijzersterke Nadal op zijn knieën te krijgen. De Spanjaard bleef consequent zijn geliefde spel vanaf de baseline spelen en putte zijn tegenstander letterlijk en figuurlijk uit. Zo won de fysiek sterkste speler het wederom van de tennisser met de geniale techniek.

    • Koen Greven