Vice-president Jemen: Saleh keert terug - ‘onwaarschijnlijk’

Caption: Thousands of Yemeni anti-government protesters demonstrate in the city of Ibb, 190 kms southwest of Sanaa, on June 6, 2011 against the return of President Ali Abdullah Saleh whose party insists he will be back after surgery in Saudi Arabia. AFP PHOTO/STR In de Jemenitische stad Ibb gingen duizenden de straat op om te protesteren tegen de aanstaande terugkeer van president Ali Abdullah Saleh. Foto: AFP

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, die momenteel in Saoedisch ziekenhuis behandeld wordt, keert binnen enkele dagen terug naar het land.

Dat zei vice-president Abd-Rabbu Mansour Hadi vanmiddag, meldt persbureau Reuters. Saleh raakte vrijdag gewond bij een aanval op het presidentiële paleis in Sanaa. Op dit moment herstelt de president van een operatie in een ziekenhuis in de Saoedische hoofdstad Riad. Volgens Hadi maakt Saleh het goed, hij sprak met hem aan de telefoon.

‘Onwaarschijnlijk dat Saleh terugkeert’

Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad betwijfelt of Saleh nog terugkeert, ze wijst erop dat Saoedi-Arabië medeverantwoordelijk was voor de bemiddeling met Saleh om zijn macht over te dragen. Tot drie keer toe weigerde de president op het laatste moment zijn handtekening te zetten onder het akkoord.

“Hadi is de vice-president van Saleh, het zou vreemd zijn als die niet zou zeggen dat de president terugkomt. Maar het is onwaarschijnlijk. Saoedi-Arabië is een van de auteurs van de akkoorden die Saleh na langdurige bemiddeling weigerde te tekenen. Nu hebben ze hem in handen, waarom zouden ze hem nu terug laten gaan? Tenzij ze niet weten wie Saleh opvolgt. In Jemen vinden op dit moment allerlei machtspelletjes plaats tussen de betrokken partijen. Als Saleh terugkomt zal de strijd weer aangewakkerd worden, maar ook als hij niet terugkeert.”

Zondag werd bekend dat de Saoedische regering zou hebben bemiddeld tussen regeringstroepen en oppositionele strijdkrachten in Jemen, met een tijdelijk staakt-het-vuren tot gevolg. Vanochtend werd de strijd in hoofdstad Sana’a hervat.

Update 17.22: De Golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië, hebben aangegeven dat zij nog steeds willen blijven bemiddelen in de machtsoverdracht in Jemen. Dat meldt persbureau Reuters. In een verklaring laat het Saoedische regering weten “alles in onze macht te willen doen om in Jemen tot een vreedzame oplossing te komen”.

Lees meer over de ontwikkelingen in Jemen, Saoedi-Arabië en Ali Abdullah Saleh.

Bekijk hieronder een interactieve kaart van de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis