Verrassend gastland op Buchmesse

Nieuw-Zeeland is het gastland van de Frankfurter Buchmesse 2012, zo meldt Der Spiegel.

‘De Nieuw-Zeelander staat wat interesse van buitenaf betreft onderaan de voedselketen,’ zei de Nieuw-Zeelandse schrijver Lloyd Jones toen hij pas met zijn tiende roman internationaal doorbrak. Daar gaat verandering in komen: Nieuw-Zeeland wordt het Schwerpunkt van de komende Frankfurter Buchmesse. Een opmerkelijke keus, want op een rijke literaire traditie kan het land niet bogen; literair gezien was het tot midden vorige eeuw weinig meer dan een provincie van Engeland en Australië.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft dat met de ondertekening van een contract in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland bevestigd. Westerwelle sprak bij de gelegenheid over een „unieke kans” voor Nieuw-Zeeland om zijn geschiedenis en cultuur internationaal te presenteren.

Nieuw-Zeeland is bovendien ook een leuke keus: van de ontdekking van een eeuwenoude Maoritraditie, de opkomst van het modernisme en de opkomst van een ‘pacific’ bewustzijn: het heeft zich allemaal binnen enkele tientallen jaren afgespeeld. „Vroeger wilden we het liefst een klein Engeland in de Stille Zuidzee zijn, tegenwoordig beginnen we zowaar op een eiland in de Pacific te lijken,” aldus wederom Lloyd Jones.

Er is op de Buchmesse nog niet eerder een land gastland geweest dat zo ver van Frankfurt verwijderd is. Andere internationaal bekende Nieuw-Zeelandse schrijvers zijn: Janet Frame, Keri Hulme en Katherine Mansfield. Bookerpijswinnares Hulme is de enige van deze schrijvers die nog leeft. Dit jaar is IJsland het gastland in Frankfurt. (NRC)