Verkiezingen in Peru nek-aan-nekrace - Humala claimt nipte winst

Peruvian presidential candidate Ollanta Humala gestures to supporters as he appears in a city square in Lima June 5, 2011. Former army commander Ollanta Humala claimed victory in Peru's presidential election on Sunday as investors worried that his left-wing policies could ruin a long economic boom. REUTERS/Mariana Bazo (PERU - Tags: ELECTIONS POLITICS BUSINESS) De Peruaanse presidentskandidaat Ollanta Humala wordt feestelijk ontvangen op een plein in Lima. Foto Reuters / Mariana Bazo

De Peruaanse linkse oud-legerofficier Ollanta Humala heeft vannacht de nipte winst opgeëist in de presidentsverkiezingen. De strijd met Keiko Fujimori, de dochter van de gedetineerde ex-president Alberto Fujimori, is zoals verwacht uitgelopen op een nek-aan-nekrace.

Met 78 procent van de stemmen geteld, staat Humala op 50,1 procent tegen 48,5 procent voor Fujimori.

Humala (48) beloofde de arme bevolking een groter aandeel in de welvaart. In zijn overwinningtoespraak voor een menigte van meer dan 10.000 mensen zei Humala dat de indrukwekkende economische groei van het land “de grote motor wordt van de sociale integratie die de Peruanen verlangen.”

Bankiers en mijnbedrijven vrezen dat industrieën zullen worden genationaliseerd en dat land van de rijken wordt onteigend als Humala president wordt.

De verkiezingsstrijd, die gekenmerkt werd door moddergooien en smerige trucs, werd tevens ontsierd door twijfels over beide kandidaten’ gehechtheid aan de democratie. Fujimori’s (36) vader dient een 25-jarige gevangenisstraf uit voor mensenrechtenschendingen en corruptie. Zij deelt dezelfde kring van adviseurs. Humala is beschuldigd van gewelddadige excessen als legercommandant ik de jaren negentig.

Vijf jaar geleden verloor Humala de verkiezingsstrijd tegenover de huidige president García, die zich niet opnieuw verkiesbaar stelde.

    • Marije Willems