Uitgelicht

Indian born, British based, artist Anish Kapoor poses for the media next to his set-up "Leviathan" for the Monumenta 2011 event in the Nave of the Grand Palais in Paris May 9, 2011. REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE - Tags: SOCIETY ENTERTAINMENT) Reuters

Film

Black Knight (Gil Junger, 2001, VS). In variatie op ‘A Connecticut Yankee’ in King Arthur’s Court van Mark Twain komt een eigentijdse zwarte Amerikaan (Martin Lawrence) pardoes in de middeleeuwen terecht. Komedie.SBS6, 20.30-22.35u.

Natural Born Killers (Oliver Stone, 1994, VS). Een van de meest luidruchtige, bloederige en rusteloze films aller tijden klaagt in ironische hyperbolen het geweld in de Amerikaanse samenleving aan, en de rol van de media bij het celebreren daarvan. Scenario van Quentin Tarantino laat Woody Harrelson en Juliette Lewis een kleine vijftig willekeurige passanten doden. Ze groeien daardoor uit tot helden van het televisiekijkend publiek.RTL7, 22.10-00.30u.

Marius et Jeanette (Robert Guédiguian, 1997, F). Educatief 'arbeiderssprookje' speelt in Marseille. Liefde en politieke discussies brengen verlichting in het leven van een werkloze alleenstaande moeder (Ariane Ascaride) en de bewaker van een gesloten cementfabriek (Gérard Meylan). Vooral veel sfeer. TV5, 23.50-01.30u.

The Sunchaser (Michael Cimino, 1996, VS). Gelikt maakwerk is een roadmovie waarin een doodzieke jeugddelinquent (Jon Seda) en een door hem gegijzelde, materialistische arts (Woody Harrelson) op weg zijn naar een alternatieve geneeswijze in de Rocky Mountains. Ze leren elkaar warempel waarderen. RTL7, 00.30-02.45u.

Informatief

De wereld draait door: Willem Duys. Herhaling van de duizendste uitzending op 17 mei, die gewiijd was aan de carrière van de vorige week overleden radio- en televisiepresentator Willem Duys. Tafeldame was Mies Bouwman, Toots Thielemans bracht een ode aan zijn vriend, verder waren te gast Bob Rooyens, Fred Oster, Tonny Eyck, Lee Towers, Aleid Rensen van het Noorderdierenpark en Martine Bijl. Ook te gast, maar niet aan tafel zijn onder meer André van Duin, Patricia Paay en familie en vrienden van Willem Duys. Jakhals Frank blikt in Londen met ex-Rolling Stone Bill Wyman terug op de tijd dat Wyman en Duys in Zuid-Frankrijk buren waren. Ned.3, 19.30-20.30u.

Goudzoekers: belastingontwijking. Veel grote bedrijven betalen weinig tot geen belasting middels buitenlandse constructies. Dat is legaal en de Belastingdienst ziet er geen been in om het aan te pakken, ofschoon Nederland miljoenen of zelfs miljarden aan belasting misloopt door de vlucht naar belastingparadijzen. Presentatoren Pieter van der Wielen en Martijn Kieft proberen het zelf ook en gaan met hun bedrijf via Cyprus naar Dubai om zo op 0% belasting uit te komen. Ned.2, 20.50-21.20u.

Op zoek naar geluk. Zesdelige reeks die gebaseerd is op de bestseller Eten, Bidden, Beminnen van Elizabeth Gilbert. Bekende Nederlandse koppels gaan op Bali op zoek naar dat wat hen gelukkig maakt. Hoe kijken ze terug op hun leven? Hebben ze ergens spijt van? Hoe kijken ze naar hun partner? Alle BN’ers brengen een bezoek aan een goeroe die antwoord probeert te geven op hun levensvragen. Vanavond Jan en Monique des Bouvrie.Ned.1, 22.10-23.00u.

Die Welt des Anish Kapoor. Documentaire over en met de in Londen wonende beeldhouwer en architect. Met een bezoek aan zijn atelier, installaties in Chicago en Napels, tentoonstellingen in Bilbao, Mumbai en Delhi.Arte, 23.00-23.55u.

Die Kunst des Frédéric Chopin. Biografie van Gérald Caillat , geïllustreerd met vertolkingen door de grote Chopinvertolkers van onze tijd. De film begint met Garrick Ohlssohns en het Chopinconcours van 1970 en toont behalve concertfragmenten ook interviews met Evgeny Kissin, Krystian Zimerman, Arthur Rubinstein, Ivo Pogorelich, Maurizio Pollini, Martha Argerich, Vladimir Horowitz, Sviatoslav Richter, Bella Davidovich, Piotr Anderszewski, Yuja Wang und Murray Perahia. Arte, 23.55-00.50u.

Amusement

Private practice. Amerikaanse dramaserie. Cooper behandelt een tumor bij een jong toetsenwonder dat mogelijk nóóit meer piano zal kunnen spelen.Net5, 20.30-21.25u.

Case histories. Deel twee van serie over privédetective Jackson Brodie, die steeds meer verdwenen meisjes op zijn bord krijgt. En zijn ex wil met hun kind verhuizen naar Nieuw-Zeeland.BBC 1, 22.00-23.00u.

Radio

Componist van de week: Giovanni Gabrieli. Jubilate Deo omnis terra door het Monteverdi Choir en trombone-ensemble o.l.v. John Eliot Gardiner; (oom) Andrea Gabrieli’s Vieni, vieni Himeneo en Cantiam de Dio en Gioseffo Guami’s Canzone XXIV door The King’s Consort & The Choir of The King’s Consort o.l.v. Robert King; Orlando di Lasso: motet Oculi omnium, uitgevoerd door Concerto Palatino en het koor Currende. Radio 4, 19.30-20.00u.