‘Tweeduizend mensen bij Defensie verliezen baan door bezuinigingen’

Bijeenkomst van defensiepersoneel over de bezuinigingsplannen in de Johannes Post Kazerne te Havelte, begin april. Foto NRC / Rien Zilvold

Door de bezuinigingen bij Defensie komen tweeduizend medewerkers gedwongen op straat te staan. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen gezegd tijdens een overleg met de Tweede Kamer over zijn plannen.

De minister moet een miljard euro bezuinigen. Hierdoor zullen twaalfduizend functies verdwijnen, wat zo’n tienduizend medewerkers treft. Vierduizend van hen verdwijnen door natuurlijk verloop. Dan blijven er nog zesduizend medewerkers over die op de nominatie staan voor gedwongen ontslag. Van hen kunnen echter vierduizend worden herplaatst; tweeduizend medewerkers blijven over die “moeilijk herplaatst kunnen worden”, zei Hillen.

De gedoogcoalitie steunt op hoofdlijnen de bezuinigingen. VVD, CDA en PVV pleiten ervoor om de plannen op punten aan te passen. Zo moeten er op verzoek van het CDA langer een aantal Cougar-helikopters blijven vliegen en wil de VVD twee patrouilleschepen in de vaart houden. Als het aan gedoogpartner PVV ligt, gaan de aangekondigde bezuinigingen bij de marechaussee niet door, meldt Novum.

Hillen noemde de plannen interessant en zegt deze te willen overwegen. Hij benadrukte wel dat er geen geld is om dit mogelijk te maken. De gedoogcoalitie denkt de plannen te kunnen bekostigen onder meer door efficiënter werken en het uitbesteden van taken.

Mark Kranenburg schreef vrijdag in NRC Handelsblad over de, door de gedoogcoalitie voorgestelde, wijzigingen op de bezuinigingsplannen:

De regeringspartijen vinden dat defensie meer taken kan uitbesteden, bijvoorbeeld delen van het materieelonderhoud. Ook kan geld worden gevonden door de defensieorganisatie doelmatiger te laten werken. Het budget dat hierdoor vrijkomt, kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een deel van de helikoptercapaciteit op peil te houden. In de huidige plannen van minister Hillen worden alle zeventien Cougar-helikopters afgestoten.

De regeringspartijen willen met hun wijzigingsvoorstellen, waarover ze achter de schermen nog druk overleggen, een aantal ingrepen matigen. Zo wordt bekeken of maatregelen zodanig kunnen worden uitgevoerd dat ze later nog omkeerbaar zijn. Om die reden hebben de partijen al eerder onderzocht of niet toch een deel van de tankcapaciteit overeind kan worden gehouden.

    • Hans Klis