Toekijken hoe een onschuldig man wordt vermoord

Sinds 2008 zijn in Zuid-Afrika zeker zestig Zimbabweanen gedood door bendes boze burgers. Zo is er Farai Kujirichita, die op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Hij werd gedood, maar was onschuldig.

De New York Times publiceert een verhaal van tien pagina’s van Barry Bearak, een Amerikaans journalist in de buurt van Diepsloot, waar Farai werd vermoord. Bearak kreeg van een bevriende freelance journalist een video van de moord, een gruwelijk beeld van Farai die een sloot in wordt geslagen met planken tot hij dood is.

Bekijk de video hier.

De video roept elders op internet vragen op. Want waarom deed die freelance journalist niets? Het antwoord ligt voor de hand. Een vriendin van Farai, Precious, rende naar de plek waar Farai in elkaar werd geslagen en riep dat hij onschuldig was, dat ze moesten stoppen. Haar werd gevraagd of ze misschien met hem dood wilde.

De journalist zou zijn eigen leven ernstig in gevaar hebben gebracht door met de woedende menigte in discussie te gaan, maar heeft door het te filmen nu wel de aandacht weten te trekken voor deze problematiek in Zuid-Afrika.

Lees het hele huiveringwekkende verhaal van Bearak bij de New York Times.

    • Peter van der Ploeg