Tientallen betogers in Syrië doodgeschoten

Het afgelopen weekeinde zijn in Syrië tientallen doden gevallen bij betogingen, rellen en gevechten met de politie.

Deze rellen, op verscheidene plaatsen in het land, volgen op de bloedige aanval van vrijdag op betogers in de stad Hama. Politie en leger openden daar het vuur op een grote groep betogers, met hele gezinnen die meeliepen. Daarbij zijn volgens Syrische mensenrechtenorganisaties zeker zeventig doden gevallen.

In Jisr al-Shughour, in het noordwesten, braken zaterdag rellen uit toen sluipschutters vanaf een postkantoor het vuur openden op betogers in een rouwstoet voor zes demonstranten die vrijdag waren doodgeschoten. Woedende betogers staken het postkantoor in brand en vielen andere openbare gebouwen aan. Zaterdag en zondag zijn hier zeker 35 burgers en tien politie-agenten en militairen gedood, zeggen mensenrechtenorganisaties. Volgens het Syrische persbureau Sana zijn vier agenten gedood door „gewapende terroristische groepen”.

In Syrië zijn geen onafhankelijke journalisten toegelaten die claims over aantallen slachtoffers kunnen controleren.

Ook in Deir al-Zor, een stad in het oosten die midden in het oliegebied ligt, is hard opgetreden tegen betogers. Vier demonstranten zijn volgens inwoners van de stad gedood toen de politie het vuur opende op een begrafenisstoet. Zaterdagnacht probeerden duizenden demonstranten een standbeeld van Hafez al-Assad, de vader van de huidige president Bashar, omver te werpen. Ook daarbij schoten leger en politie met scherp.

In zeker drie andere steden in Syrië vielen eveneens doden doordat leger en politie gericht schoten op demonstranten. In het centrum van de hoofdstad Damascus en in Aleppo, de tweede stad van het land, bleef het overwegend rustig. Leger en politie controleren daar intensief.

De hervormingsmaatregelen die president Assad heeft afgekondigd of toegezegd, hebben de protesten nauwelijks kunnen afremmen. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds de betogingen in maart begonnen, zeker 1100 demonstranten doodgeschoten.

Assad had dinsdag een amnestie aangekondigd „voor alle politieke gevangenen en leden van de Moslimbroederschap”. Sindsdien zijn volgens mensenrechtenorganisaties 450 gevangenen op vrije voeten gesteld. Het persbureau Sana meldde gisteren dat er een wet wordt voorbereid die „patriottische politieke partijen” toelaat. (AFP, Reuters)