Dominique Strauss-Kahn: ik ben onschuldig

Former IMF chief Dominique Strauss-Kahn and his wife Anne Sinclair arrive for a hearing at the New York State Criminal Courthouse in New York June 6, 2011. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS BUSINESS) Voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn en zijn vrouw Anne Sinclair bij de rechtbank in New York waar hij vandaag voorgeleid wordt. Foto AFP/ Timothy A. Clary

Dominique Strauss-Kahn heeft zojuist zoals verwacht gezegd dat hij niet schuldig is aan de de seksuele misdaden waarvan hij wordt beschuldigd. Hij zei dit tijdens zijn voorgeleiding in de rechtbank in New York. Een proces is daarmee bijna onvermijdelijk.

De eerstvolgende zitting zal op 18 juli volgen. Onder luid boegeroep van demonstrerende kamermeisjes arriveerde hij eerder vanmiddag bij de rechtbank in New York. Strauss-Kahn wordt verdacht van poging tot verkrachting van een kamermeisje van het Sofitel in Manhattan.

Na de periode van een paar weken die aanklagers en verdedigers hebben om bewijzen te verzamelen voor schuld, onschuld of twijfel aan schuld, zou een proces aan het einde van de zomer kunnen beginnen. Bij veroordeling kan Strauss-Kahn een gevangenisstraf van 25 jaar krijgen.

De 62-jarige Strauss-Kahn heeft huisarrest in een luxe-appartement in de wijk TriBeCa, dat volgens berichten in de Franse pers meer dan 10.000 dollar per maand aan huur kost. Franse journalisten, die in groten getale naar New York zijn gekomen, weten te vertellen dat zijn vermogende vrouw Anne Sinclair de rekening betaalt, net als die voor de 24-uurs bewaking en de elektronische enkelband die moeten voorkomen dat Strauss-Kahn het land uit vlucht.

De kosten daarvan liggen rond de 200.000 dollar per maand. Sinclair heeft grote parasols laten komen tegen inkijk van boven en huishoudelijke hulp ingehuurd – allemaal mannen.

    • Bart Hinke