Steve Jobs presenteert Apple’s nieuwste speeltje: iCloud

Jobs presenteerde iCloud op de World Wide Developers Conference in San Francisco. Foto AP / Paul Sakuma

Apple presenteert vanavond de iCloud op de Worldwide Developers’ Conference in San Francisco. Het nieuwste speeltje van topman Steve Jobs en zijn medewerkers is een muziekstream service waarmee het bedrijf hoopt zijn web-based dienstverlening te laten groeien en nog populairder te maken. Gekochte liedjes en albums kunnen met iCloud draadloos worden gesynchroniseerd met bijvoorbeeld iPhones en iPads.

Kloof tussen computers en iPhone en iPad verkleinen

Dat Jobs ten tonele verschijnt is vaak al nieuws op zich, zeker nadat hij in januari voor een derde keer voor onbepaalde tijd met verlof ging vanwege gezondheidsklachten. Hij noemt de iCloud “onmisbaar” voor Apple-gebruikers die steeds meer gewend raken aan het uitvoeren van een veelvoud aan taken terwijl ze onderweg zijn.

Jobs presenteert iCloud:

De nieuwe service laat gebruikers hun muziek beluisteren en geeft ze toegang tot hun data vanaf elk gewenst Apple-apparaat. Het inspelen op ‘cloud-computing’ (wiki) komt voort uit Apple’s zucht naar voorsprong hebben op de concurrentie. In dit geval in de mobiele en online contentmarkt, waar Google Inc. en Amazon.com al eerder soortgelijke services lanceerden. Apple wil tevens de kloof tussen computers en apparaten als de iPhone en iPad verkleinen.Apple-gebruikers kunnen volgens Jobs vandaag al gebruik maken van een beta-versie van iTunes cloud.

Apple-topman Steve Jobs praat over iCloud bij de Apple Worldwide Developers Conference in San Francisco. Foto: Reuters / Beck DiefenbachApple-topman Steve Jobs praat over iCloud bij de Apple Worldwide Developers Conference in San Francisco. Foto: Reuters / Beck Diefenbach

Nieuw besturingssysteem: Lion

Jobs verscheen in zijn handelsmerkachtige outfit van een spijkerbroek met een zwarte coltrui. Terwijl James Browns ‘I Feel Good’ uit de speakers knalde, opende hij de conferentie. Jobs maakte meteen de nieuwe versie van het Apple-besturingssysteem OS X bekend, genaamd Lion. Jobs verscheen sinds zijn verlof slechts één keer eerder in het openbaar, dat was bij de introductie van de iPad2.

Volg hier live de Worldwide Developers’ Conference.