Eerste kernafvaltransport sinds 6 jaar van Borssele naar Frankrijk

Thermobeeld van eerder kernafvaltransport per trein naar La Hague. Foto Reuters

Voor het eerst in zes jaar is vandaag weer kernafval van de kerncentrale in Borssele afgevoerd. De omstreden transporten lagen jarenlang stil vanwege veranderde wetgeving in Frankrijk, waar het materiaal naartoe gaat. Vanwege het transport overweegt Gent naar de rechter te stappen.

In de ogen van de burgemeester van de Vlaamse stad zijn de transporten door zijn gemeente gevaarlijk. Er zijn echter weinig alternatieve trajecten voor de transporten. EPZ, eigenaar van de kerncentrale in Borssele, kan nog niet zeggen wat er gebeurt als de rechter de transporten verbiedt.

Vrachtwagens brachten vandaag drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra, vlakbij de kerncentrale. Het materiaal wordt per trein naar La Hague in Normandië gebracht. Daar wordt uranium uit de splijtstof gehaald zodat het kan worden gerecycled. Wanneer de containers op de trein worden gezet mag EPZ uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

Volgens Greenpeace zijn de transporten gevaarlijk voor omwonenden. De milieuorganisatie verricht metingen om te kijken hoeveel radioactieve straling vrijkomt bij de containers. Deze zouden volgens de activisten een vergelijkbare hoeveelheid radioactiviteit bevatten als is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima.

    • Jules Seegers