Servië wil volgend jaar gesprekken over EU-lidmaatschap

Caption: European Council President Herman Van Rompuy shakes hands with Serbia's President Boris Tadic (L) after their meeting at the EU Council in Brussels June 6, 2011. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS) De Servische president Boris Tadic (L) schudt de hand van EU-president Herman Van Rompuy in Brussel. Foto: Reuters / Francois Lenoir

Servië verwacht dat gesprekken over een mogelijke toetreding tot de Europese Unie begin volgend jaar kunnen beginnen nu, de van oorlogsmisdaden verdachte, Ratko Mladic is uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Dat zei de Servische president Boris Tadic na een gesprek met EU-president Herman van Rompuy in Brussel. De uitlevering van Mladic was het grootste obstakel dat eventuele Servische toetreding tot de EU tegenhield. Tadic wil zijn land omvormen tot een vrije markt-democratie om investeerders aan te kunnen trekken om de levensstandaard in Servië te verhogen, meldt persbureau AP.

Van Rompuy droeg Tadic maandag op haast te maken met het doorvoeren van hervormingen in belangrijke sectoren zoals het Servische rechtsstelsel, zodat op een EU-top in december de status van kandidaatlid van het Balkanland kan worden bevestigd.

Lees hier meer over de ontwikkelingen rond Ratko Mladic en Servië.

    • Hans Klis